Regnskaberne vil volde store hovedbrud

Der vil både komme sminkede lig og forsøg på snyd, når virksomheder i de kommende uger og måneder skal skrive regnskabet for det historisk miserable 2008. • Revisorer og analytikere venter flid, fedt og nedture.

Stein Bagger fra IT Factory tager nok prisen i år, men der vil være andre forsøg på kreativ bogføring i de regnskaber, virksomhederne skal gøre op og offentliggøre i de kommende uger og måneder.

Det har aldrig været så stor en udfordring at gøre bøgerne op.

Det er svært
»Hele vejen igennem regnskabet kan man i realiteten få påvirkning fra recessionen, afhængig af hvor voldsom den bliver. Det har aldrig været så kompliceret som nu, det er en helt ekstrem situation,« siger Jan Bo Hansen, lederen af faggruppen for revision og regnskab i Deloitte.

Grundlæggende er motivet for at forsøge at forskønne virkeligheden på plads. Mange af virksomhederne har det mere end almindeligt svært, fordi kunderne ikke køber så meget, nogle kunder begynder også at få svært ved at betale, og bankerne er ikke nær så vilde med at låne penge ud.

I de senere år er der blevet strammet markant op for regnskabsreglerne, og nogle af de nemme genveje til et fint talsæt er fjernet. Men der er stadig metoder.

»Et af de steder, hvor man kan gøre en forskel, er i de regnskabsmæssige skøn, og her kan der være et motiv til ikke at være så konservativ i år, som man burde være. Det kan slå igennem, når man skal værdisætte alt lige fra ejendomme over tilgodehavender til varelageret,« siger Jan Bo Hansen.

Kundens soliditet
Når man skal sætte en værdi på et tilgodehavende hos en kunde, kommer det jo an på, hvor økonomisk solid og betalingsdygtig, man tror, kunden er. Tilsvarende afhænger varelagerets værdi af, hvor mange varer man regner med at kunne sælge i de kommende måneder.

Og ejendommens værdi afhænger af efterspørgslen i markedet.

»Det er meget svært at sætte præcise regler for det, og derfor er der meget skøn over det. Tag f.eks. hele boligmarkedet, hvor der er sælgere, der vil sælge til prisen, som den var for to år siden. Men der er ingen købere på det prisniveau - hvad er så værdien af ejendommen?« spørger Jan Bo Hansen.

Derfor vælger mange af de aktieanalytikere, som skal forsøge at vurdere de børsnoterede selskabers værdi, at tage udgangspunkt i bogstaveligt talt kolde kontanter, nemlig hvordan det løbende overskud af forretningen er.

Fokus på pengestrømme
»Vi vil i de kommende regnskaber have fokus skarpt rettet mod virksomhedernes frie pengestrømme, dvs. deres evne til løbende at frigøre kapital (skabe overskud, red.) fra driften. Under de makroøkonomiske vilkår, vi har i øjeblikket, er det vigtigt for virksomhederne at være selvfinansierende. Så er de ikke alt for afhængige af ekstern kapital fra banker og aktiemarkedet,« siger aktieanalysechef Michael West Hybholt fra Nordea.

BRANCHENYT
Læs også