Business på blød sål

Sko Erhvervs- og forretningsfolk kan også gå i sko med gummisål på arbejdet, og især hvis de er fra kendte modehuse. Finanskrisen kan dog få tendensen til at vende, så flere mænd igen vælger det mere sikre og klassiske look.

En moderigtig habit tilsat bløde, afslappede sko. En kombination som sagtens kan gå an flere steder i erhvervslivet, hvis den aktuelle trend skal følges. Og der samtidig lyttes til erfaringerne fra både en af landets mest eksklusive butikker og modeeksperter. Men de klassiske forretningssko vil måske også atter vinde mere frem.

Birger Christensen A/S med flere forretninger på Strøget i København har i herrebutikken et udvalg af herresko fra flere kendte modehuse. Og trods den aktuelle økonomiske afmatning er der fortsat gang i salget af især de dyre sneakers. Blandt de bedst sælgende er en ny serie fra det franske modehus Lanvin. Et par af de mest hotte lige nu koster omkring 3.000 kr.:

»Trenden er, at den type sko sagtens kan bruges både til mere formelt og uformelt tøj. Der er farver på, og de henvender sig nok især til de meget modebevidste. Men vi har også et bredt udvalg af sneakers fra eksempelvis Prada. Især i de sorte versioner henvender de sig til erhvervsfolk, der vil vise både seriøsitet, afslappethed og selvtillid,« fortæller butikschef Frank Hansen fra Birger Christensens herreafdeling.

Hvide sokker
Ifølge moderedaktør Penny Leese på magasinet World Footwear er det helt afgørende, hvilken type afslappede sko erhvervsmanden tager på. Langt fra alt kan nemlig bruges:

»Sneakers er klart i modebilledet, men det må endelig ikke være jogging- eller løbesko. Det skal helst være af retro-slagsen - måske i ensfarvet ruskind,« siger Penny Leese.

Hun fastslår dog samtidig, at det kan være svært at generalisere om hvilke sko, som danske mænd bør gå med til habit eller kontortøj:

»Det kommer helt an på, hvilket job der er tale om, og om der eksempelvis skal gennemføres forretningsrejse i forskellige lande. Bløde, komfortable sko med hvide sokker kan eksempelvis måske gå i Norge, mens det vil være en joke i England. Generelt er det i de mere traditionelle lande rent erhvervsmæssigt som USA og England mest sikkert at kombinere habitten med klassiske sko, der har både hårde såler og hæl,« siger Penny Leese.

Krise og skovalg
På Strøget i København har butikschefen hos Birger Christensen også et klart indtryk af, at branche er afgørende for mænds skovalg:

»Mange af vores kunder, som arbejder i bank eller den finansielle sektor, vælger de mere afdæmpede sko. Omvendt er mænd, der har job inden for kommunikation, medier, reklame eller andre kreative fag, nok mere klar til at vælge tidens trend. De tør bryde lidt med det traditionelle,« fortæller Frank Hansen. Han peger samtidig på, at den nuværende, økonomiske situation kan være med til at vende modebilledet igen. Traditionelt har mange mænd under tidligere kriser valgt at gå tilbage til det formelle, sikre tøj - og dermed også sko, mens der i opgangstider er tendens til mere afslappet og uformel påklædning. Frank Hansen hos Birger Christensen A/S siger:

»Vi har ikke set det endnu med skoene, og tendensen for det kommende forår er, at sneakers fortsat står stærkt. Tiden må vise, om det fortsætter.«

Håndsyede sko
Stylist og modeskribent Chris Pedersen, der følger den aktuelle trend tæt, er enig i den vurdering:

»Men netop nu går et mærke som Church frem i London. Det er klassiske, håndsyede herresko i høj kvalitet, og kan tages som et signal om, at flere herrer vælger det sikre. Sneakers er dog fortsat tilladt. Men det er tydeligt, at det skal være de lidt mere afdæmpede og klassiske,« vurderer modeeksperten.

BRANCHENYT
Læs også