Eksportkredit under pres

Virksomhedernes eksportkreditforsikringer bliver opsagt.

Finanskrisen har sendt konkursrisikoen i vejret for virksomheder i en lang række brancher og lande. Det betyder nu, at flere danske eksportvirksomheder får opsagt deres forsikringer af eksportkreditter - ligesom det bliver både dyrere og vanskeligere at tegne forsikringer mod, at kunden ikke betaler regningen, når man sender varer ud af landet.

»Vi har fulgt finanskrisen med stigende alvor og har set, at antallet af betalingsforsinkelser, manglende betalinger og direkte ”skader” er steget voldsomt og meget hurtigt. Vores skadeudbetalinger er godt og vel fordoblet på tolv måneder,« siger vicedirektør Erik Skovgaard Nielsen, Atradius Danmark.

Atradius lever af at forsikre virksomheders eksportkreditter og forsikrer årligt eksportomsætning for ca. 140 mia. kr. i Danmark. Men i øjeblikket går forretningen ikke så godt i Danmark, selv om selskabet er i færd med at hæve priserne ca. 20 pct.: Underskud kan ikke afværges i 2008.

»Vi regulerer slet ikke vores priser i et omfang, så det kompenserer for tabsudviklingen på kort sigt,« siger Erik Skovgaard Nielsen.

Selskabet har annulleret ca. 5-6 pct. af sine eksportkreditforsikringer, fordi konkursrisikoen er steget voldsomt. Desuden er det blevet langt sværere for eksportvirksomhederne at forsikre sig mod, at betalingen udebliver.

Østeuropa under pres
»Vi ser nogle dele af verden, der efterhånden nærmest ikke er kreditmarkeder længere. Det er stadig sværere at finde kreditværdige købere i f.eks. Rusland og Ukraine,« fortæller Erik Skovgaard Nielsen. De baltiske lande er også under stort pres.

Byggematerialer er blevet ramt som noget af det første, men nu er forbrugsvarer som tøj og elektronik samt fødevarer også blevet meget risikabelt at forsikre.

Branchefællesskabet DI Fødevarer betegner problemet som meget presserende.

»Der er indført meget restriktive linjer, og det betyder, at en masse virksomheder har fået cancelleret deres forsikringer. Fødevareområdet er hårdt trængt, fordi det er meget eksportorienteret. Det betyder, at virksomheder ikke kan garantere sig mod tab på eksporten,« siger branchedirektør Ole Linnet Juul, der efterlyser en politisk løsning på problemet gennem Eksportkreditfonden.

BRANCHENYT
Læs også