Ukraine: Løsning i gasstrid i sigte

Ukraine og Rusland er tæt på en løsning i strid om gasleverancer, siger den ukrainske præsident. Imens har Rusland skruet ned for gassen til Ukraine.

Rusland og Ukraine nærmer sig et kompromis i deres nye tilspidsede strid om milliardstore gasregninger. Det sagde den ukrainske præsident, Viktor Jusjtjenko, torsdag, hvor han udtrykte håb om, at en endelig aftale kan være på plads senest den 7. januar.

»Jeg tror, vi er tæt på et kompromis, og jeg beder den russiske præsident, den russiske premierminister og vores ukrainske forhandlere om at gøre alt for at få afsluttet forhandlingerne hurtigst muligt,« sagde Jusjtjenko i sin første erklæring, efter at Rusland torsdag skruede ned for gashanen til Ukraine.

Samtidig med at de russiske gasleverancer til Kijev blev kappet, øgede Rusland gasforsyningen til europæiske lande.

Opfordring fra EU
EU modtager en femtedel af sine gasforsyninger fra rørledninger, som løber gennem Ukraine, og Bruxelles har opfordret til nye forhandlinger mellem Rusland og Ukraine om en løsning på krisen. En delegation fra Ukraines statsstyrede gasselskab Naftogaz ventedes sent torsdag at rejse til Moskva for at føre nye forhandlinger, som Jusjtjenko senest regner med bliver indledt om to dage.

Både Moskva og Kijev siger, at de vil overholde indgåede kontrakter om forsyninger til de europæiske kunder, som ifølge analytikere har tilstrækkeligt med reserver til at klare dage, men ikke uger, uden russiske forsyninger.

De europæiske lande frygter en gentagelse af en strid fra januar 2006, da russiske gasforsyninger til Ukraine blev indstillet, hvilket også medførte et kort stop for forsyninger til andre dele af Europa midt på vinteren.

En af Ruslands største gaskunder, Tyskland, opfordrede torsdag da også til, at de indgåede kontrakter bliver overholdt.

»Bilaterale problemer bør ikke føre til, at kontraktlige forpligtelser over for tredjeparter ikke bliver overholdt,« sagde den tyske økonomiminister, Michael Glos, ifølge nyhedsbureauet dpa.Mere gas mod vest
Mens trykket i de ukrainske rørledninger fra Rusland torsdag faldt, og landet begyndte at tære på sine reserver, skruede russerne op for gashanen til Vesteuropa.

»Forsyningerne til eksport er blevet øget til 326 millioner kubikmeter dagligt,« sagde Sergej Kuprijanov, talsmand for Gazprom.

Han understregede, at Gazprom ønsker nye forhandlinger med Ukraine om de eksisterende gaskontrakter.

Viktor Jusjtjenko har anmodet EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, om at organisere mæglingsbestræbelser.Afgørende betydning
I Washington sagde en talsmand for Det Hvide Hus, at kontinuitet i strømmen af energiforsyninger fra Rusland har stor betydning, og han opfordrede parterne til at forhandle om en hurtig løsning på krisen.

»USA håber, at Rusland og Ukraine kan løse gasstriden på en transparent og kommerciel måde. En forudsigelig energistrøm til Ukraine og Europa har afgørende betydning for stabiliteten på energimarkederne,« sagde talsmanden, Gordon Johndroe, i en erklæring fra Texas, hvor præsident George W. Bush holder ferie.

Ruslands internationale ry kan lide skade som følge af striden få måneder efter krisen omkring Georgien, hvor det amerikansk-russiske forhold blev stærkt forværret.

Energistriden ventes at stå højt oppe på dagsordenen ved et EU-ministermøde i Tjekkiet i næste uge.

En langstrakt krise mellem Moskva og Kijev kan undergrave Ukraines kriseramte økonomi. De to lande har ikke kunnet løse en strid om gaspriser og to milliarder dollars (11,6 milliarder kroner), som russerne siger, at de har til gode i Ukraine.

BRANCHENYT
Læs også