På udkig efter nye tiltag

Flere lande har efterhånden udtømt muligheden for at donere nye pengepolitiske lempelser.Investorerne er derfor på udkig efter finanspolitiske tiltag, der kan ruske liv i de skrantende økonomier.

Med 2008 frisk i erindringen ser de optimistiske investorer ind i 2009 ud fra devisen, at det vel ikke kan blive værre end det år, der lige er overstået. Men måske bliver de klogere, for ikke mange tror, at de næste måneder udvikler sig til nogen festforestilling i aktiemarkederne - dertil er økonomierne og investorerne for mørbankede.

Allerede i tredje kvartal af 2008 gled mange økonomier over i recession, og den kedelige tilstand ventes at vare ved et langt stykke ind i 2009.

Forude venter der såvel centralbanker som regeringer store udfordringer med at få slået krisen til jorden samtidig med, at der skal ruskes liv i væksten, så økonomierne atter får mulighed for at vokse til glæde for aktieinvestorerne.

Siden den økonomiske afmatning begyndte sin acceleration i efteråret, har adskillige lande doneret hjælpepakker samt lempet på pengepolitikken i et omfang, der sjældent er set mage til.

Rentenedsættelserne er tilflydt aktiemarkederne i en lind strøm, men i lande som USA og Japan befinder renterne sig på niveauer, hvor mulighederne for yderligere pengepolitiske lempelser virker udtømte.

Den Europæiske Centralbank har sammen med sin kollega i London stadig mulighed for at lempe sine ledende rentesatser. Men det er under de nuværende konditioner ikke svært at forestille sig, at renterne også her kan nå niveauer, hvor de ikke kan sænkes yderligere.

Tilbage har regeringerne så muligheden for finanspolitiske tiltag i deres bestræbelser på at få vækket økonomierne, og noget tyder da også på, at det netop er den vej, mange lande vil gå for at afbøde de værste effekter af den økonomiske krise.

Hen over efteråret er der kommet flere omfattende hjælpepakker kombineret med skattelettelser, og inden Barack Obama endnu officielt har sat sig til rette i det ovale værelse, luftede han sine ambitiøse planer for investeringer i den amerikanske infrastruktur.

USA's næste præsident har planer om så massive investeringer i infrastrukturen, at de ikke er set større, siden amerikanerne fik deres føderale motorveje i 1950'erne.

I november forsvandt der 533.000 job uden for landbruget i USA, hvilket taler sit tydelige sprog om de store vanskeligheder, som den amerikanske økonomi befinder sig i. Ikke siden december 1974 var der forsvundet så mange arbejdspladser i USA på en enkelt måned -

dengang forsvandt der godt 600.000 - så det er af vital betydning for omdrejningerne i verdens største økonomi, at situationen på arbejdsmarkedet forbedres. Og her satser Obama på, at store anlægsinvesteringer kan være et af midlerne til at bremse den stigende arbejdsløshed i USA.

Behovet for finanspolitiske tiltag har måske fået en ny dimension, for nu skal væksten ikke kun stimuleres for at redde arbejdspladser og velfærd - den skal også have en vitaminindsprøjtning, så den besidder kræfterne til at holde deflationen stangen.

Afmatningen i økonomierne er gået så hurtigt, at det har fået det inflationære pres til at dykke, og dermed er risikoen for deflation blevet mere overhængende.

Deflation er den tilstand i økonomien, hvor priserne falder, hvilket får forbrugerne til at holde igen med nyanskaffelser, fordi de kan få dem billigere på et senere tidspunkt, og den form for adfærd har en særdeles ødelæggende effekt på den økonomiske aktivitet.

I aktiemarkederne vil investorerne hele tiden holde et vågent øje med tiltagene fra regeringer og centralbanker.

Allerede nu spejder de efter synlige tegn på, at de mange rentenedsættelser i slutningen af 2008 begynder at gøre deres virkning, og det samme gælder selvfølgelige for hjælpepakkerne.

Men der satses ligeledes på nye tiltag, for enhver stimulering af den økonomiske aktivitet kan være med til at fremrykke det magiske øjeblik, hvor aktierne igen finder sig til rette i det opadgående spor.

BRANCHENYT
Læs også