... nej, siger professor. Mange er stadig villige til at satse

Danskernes høje investerings-selvtillid skal nok overleve finanskrisen. Det mener professor Michael Møller, Copenhagen Business School.

Selv om landets investeringsforeninger tabte en fjerdedel af den samlede formue i 2008, er et ikke ensbetydende med, at danskerne vil gå efter de sikre investeringer i fremtiden.

Det mener Michael Møller, professor fra Institut for Finansiering ved Copenhagen Business School, som fastslår, at mange privatinvestorer overvurderer deres egne investerings-evner.

Og det er ikke noget, som på langt sigt vil blive ødelagt af den finansielle uro, siger han.

Overdreven selvtillid
»Danskerne har generelt en overdreven selvtillid, når det handler om at investere deres penge, og mange har en tendens til at sprede deres risiko for lidt.

Og selv når danskerne sætter deres penge i investeringsforeninger, der generelt er mindre risikofyldte end enkelte aktier, er der en tendens til, at de sætter pengene i de meget små og specialiserede afdelinger, som er mere usikre,« siger han.

Michael Møller understreger ligeledes, at det er forkert at skære danskernes investeringsmønster over en kam.

Jagt på den gode niche
Enten vælger man at sælge værdipapirer, fordi man er blevet skræmt over udviklingen, eller også vælger man at investere mere, så man hurtigere kan udligne det tab, man har oplevet.

»Man kan derfor ikke sige, at privatinvestorer opfører sig som lemminger. Af den grund kan man heller ikke konkludere, at alle danskerne vil investere mere sikkert fremover,« forklarer han.

Han tror derfor heller ikke, at investeringsforeningerne vil begynde at udfase de mere nicheprægede og usikre afdelinger.

»Folk vil altid have troen på, at man kan finde den lille, gode investeringsafdeling, som klarer sig godt. Og investeringsforeningerne lever i høj grad af, hvad man kan sælge til private investorer. Ikke hvad der nødvendigvis er godt for dem,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også