Salgstal kan afgøre GM's skæbne

Investorerne har lagt rædselsåret 2008 bag sig og kan kigge frem mod et nyt år, hvor rentenedsættelser og globale hjælpepakker fra regeringer forhåbentlig vil begrænse effekterne af den globale recession.Kalenderen er i denne uge generelt pakket med mere på makrosiden end med selskabsspecifikke begivenheder.

Mandag
Investorerne i D/S Torm får nyt fra den amerikanske konkurrent Teekay Shipping, som kommer med regnskab for tredje kvartal. Produkttankrederiet har en flådekapacitet på godt og vel 200 skibe.

D/S Torm købte sammen med Teekay Shipping en halvpart hver i det amerikanske rederi OMI tilbage i april 2007 for 1,8 mia. dollar. Overtagelsen af halvparten af OMI betød, at Torm fik en fod ind på det amerikanske marked.

Samtidig blev Torms flåde fordoblet i forbindelse med opkøbet.

Den amerikanske tobaksproducent Philip Morris, som er blevet adskilt fra moderselskabet Altria Group i marts sidste år, kommer med regnskab for fjerde kvartal.

Selskabet er ikke synderlig ramt af finanskrisen og kunne i tredje kvartal fremvise en indtjeningsvækst på hele 20,6 pct., hvorfor selskabet gentog helårsforventningerne, mens dividendebetalingen blev hævet med 17 pct. Philip Morris, som blandt andet står bag cigaretmærkerne Marlboros og L&M, venter en helårsindtjening på mellem 3,32-3,38 dollar. I løbet af fjerde kvartal har selskabet gennemført opkøbet af den canadiske konkurrent Rothmans for to mia. canadiske dollar.

Der er i øjeblikket en del fokus på den amerikanke bilsektor, som kæmper med en faretruende konkurs hos specielt General Motors og Chrysler.

Mandag aften kommer bilproducenterne med salgstal for december, og det bliver grumme tal med en dyb amerikansk recession med omfattende jobreduktioner til følge. Aktierne i General Motors er faldt med 87 pct. i 2008, mens aktierne i Ford er faldet med 66 pct.

Den amerikanske regering har foreløbig godkendt en hjælpepakke på 17,4 mia. dollar, mens finansieringsdivisionen GMAC hos General Motors har modtaget yderligere seks mia. dollars, efter at divisionen opnåede bankstatus og dermed kunne trække midler fra hjælpepakken på 700 mia. dollar til finanssektoren.

Analytikerne venter et fald i salget til 10,0 mio. enheder på annualiseret basis sammenlignet med 10,2 mio. enheder måneden forinden.

Tirsdag
På makrosiden vil opmærksomheden rette sig mod et par amerikanske præsentationer, hvor der for boligmarkedet kommer tal for det verserende boligsalg i november, som ventes at vise et fald på 1,0 pct. i forhold til måneden forinden.

Tallet kan bruges til at forudsige den faktiske salgsaktivitetet inden for boliger, da størsteparten af de verserende boligsalg bliver til faktiske salg.

Der er stor fokus på det amerikanske boligmarked, som var nøglen til den globale finanskrise. Investorerne håber snart på at kunne se en stabilisering på boligmarkedet.

ISM-erhvervstillidsbarometeret for servicesektoren offentliggøres for december og ventes at vise et fald til 35,4 sammenlignet med 37,3 måneden forinden.

Den amerikanske forbruger er mere pessimistisk end nogensinde, og det vil fortsat svække servicesektoren. I sidste uge faldt den amerikanske forbrugertillid fra Conference Board i december til det laveste niveau i opgørelsens historie.

Afsluttende offentliggøres referatet fra det seneste rentemøde hos den amerikanske centralbank den 16. december, hvor renten blev sænket med 75 basispoint til 0,25 pct. I den efterfølgende meddelelse oplyste centralbanken, at finanskrisen tilsyneladende er fortsat med at vokse, og at en række nøgletal har vist alvorlige krisetegn i den amerikanske økonomi. Arbejdsløsheden stiger i øjeblikket med rekordfart i landet, mens investeringerne er sat i stå og industriproduktionen falder dramatisk. Referatet vil få mindre opmærksomhed end normalt, eftersom at fokus nu mere er på regeringspolitiske tiltag for økonomien og andre tiltag fra centralbanken, idet der med hensyn til pengepolitikken ikke rigtig er flere skud i bøssen.

Onsdag
Investorerne i Auriga Industries vil kigge mod den anden side af Atlanten, hvor den amerikanske konkurrent Monsanto kommer med regnskab for første kvartal. Den 3. oktober hævede selskabet resultatforventningene til 2009, samt de langsigtede resultatforventninger til 2012. Monsanto er en af de absolut førende aktører indenfor plantebeskyttelsesmidler, herunder ledende på markedet for Glyphosat (Roundup), hvor det konkurrerer med danske Auriga.

Monsantos forventninger for Roundup er baseret på et prisniveau på 16-18 dollar pr. tønde, hvilket er en smule lavere en prisniveauet for 2008. Som forventet har den globale udbudsefterspørgsel udlignet sig og selskabet forventer, at volumen i Roundup vil fortsætte sin stigning globalt, og væksten vil ligge på mellem 0-9 pct. i perioden frem til 2012. For 2009 venter Monsanto et bruttoresultat på 2,4 mia. dollar.

Den amerikanske detailkæde Bed Bath & Beyond, som har fokus på badeværelsesprodukter, kommer med regnskab for tredje kvartal. Selskabet er ramt af den svage økonomi og sænkede den 2. december forventningerne til tredje kvartal, men valgte lidt overraskende at fastholde helårsforventningerne.

Indtjeningen ventes nu at lande mellem 31-35 cent pr. aktie i tredje kvartal, mens omsætningen ventes at vise et fald på 0,7 pct. sammenlignet med samme kvartal sidste år.

Investorerne spekulerer i, at regnskabet for tredje kvartal vil byde på en nedjustering af helårsforventningerne. Selskabet har godt og vel tusind butikker på det amerikanske marked.

Der kommer tal for eurozonen ved producentpriserne i november, som ventes at vise et fald på 0,9 pct. i forhold til måneden forinden. På årsbasis venter analytikerne, at producentpriserne er steget med 4,5 pct. sammenlignet med en stigning på 6,3 pct. måneden forinden.

På den anden side af Atlanten offentliggøres den private jobindikator fra ADP, som ventes at vise et fald i jobskabelsen på 485.000 personer i december. Opgørelsen kan bruges som opvarmning til den vigtige officielle amerikanske arbejdsmarkedsrapport, som offentliggøres fredag den 9. januar.

På den politiske front vil der være lidt fokus mod øst, hvor Rusland og Ukraine nærmer sig et kompromis i den nye tilspidsede strid om milliardstore gasregninger. Det udtalte den ukrainske præsident, Viktor Jusjtjenko, torsdag i sidste uge, hvor han udtrykte håb om, at en endelig aftale kan være på plads senest den 7. januar.

Torsdag
Investorerne i NKT Holding vil kigge mod Storbritannien, hvor NKT Flexibles konkurrenten Wellstream kommer med en foreløbig markedsopdatering for helåret.

I tredje kvartal oplyste selskabet, at efterspørgslen fortsat var robust til trods for afmatningen af den globale økonomi.

Selskabet hæftede sig desuden ved, at koncernens likvide position er sikret frem til 2013.

Wellstream venter, at afsætningen i andet halvår vil ligge lidt over udviklingen i første halvår. Markedet for fleksible rør til olieindustrien er kendetegnet ved få spillere, hvor franske Technip er markedsleder med 55 pct. af markedet.

Nummer to er britiske Wellstream med ca. 30 pct. af markedet. NKT Flexibels, hvor NKT Holding ejer 51 pct. af selskabet og norske Acergy 49 pct., sidder på ca. 15-20 pct. af markedet. Den italienske kabelproducent Prysmians er for nylig gået ind på markedet.

Den amerikanske oliegigant Chevron kommer med regnskab for fjerde kvartal. I tredje kvartal nød selskabet godt af de rekordhøje oliepriser, som toppede i juli sidste år med over 147 dollar pr. tønde, men olieprisen er siden hen kollapset yderligere i fjerde kvartal i takt med nedsmeltningen af den globale økonomi. Det bliver interessant at se, hvilke forventninger selskabet har til udviklingen i olieprisen for i år.

Fredag
For eurozonen kommer der tal for detailsalget, som ventes at vise et fald på 0,1 pct. i november sammenlignet med et fald på 0,8 pct. måneden forinden. På årsbasis ventes detailsalget at vise et fald på 1,6 pct. sammenlignet med et fald på 2,1 pct. måneden forinden.

På den anden side af Atlanten præsenteres den vigtige officielle arbejdsmarkedsrapport. Økonomerne venter et fald i jobskabelsen på 485.000 personer i december efter et markant fald i jobskabelsen på 533.000 personer i november. Det var det største fald i beskæftigelsen på en enkelt måned siden 1974

BRANCHENYT
Læs også