Sundhedsøkonom: Spild af penge på fedmekirurgi

Det offentlige betaler alt for meget for det stigende antal fedmeoperationer, mener sundhedsøkonom. Pivathospitalerne vil ikke acceptere at gå ned i pris.

Det kommer til at koste samfundet i omegnen af 150 mio. kr. i år at betale privathospitaler for fedmeoperationer. Det er alt for mange penge og udtryk for et stort økonomisk spild.

Det vurderer Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi og direktør ved Dansk Sundhedsinstitut.

»Med de priser, vi giver privathospitalerne for fedmeoperationer, betaler samfundet alt for meget for det, og det er uholdbart,« siger Jes Søgaard.

Privathospitalerne får omkring 80.000 kr. af det offentlige for en fedmeoperation. Det er betydeligt mere end de under 50.000 kr. som et offentligt sygehus får i betaling for samme operation. Den store forskel på de to priser skyldes, at Sundhedsstyrelsen i år sænkede taksten på operationerne på de offentlige sygehuse. Men privathospitalerne nåede inden da at lave en aftale med Danske Regioner, inden styrelsen ændrede de taksten.

Lavt prioriteret
Samtidig er det kun få offentlige sygehuse, der foretager fedmeoperationerne, dels fordi de prioriterer akutte operationer og kræftoperationer højere, dels fordi Sundhedsstyrelsen kræver, at sygehusene skal udføre mindst 100 fedmeoperationer om året, hvis de vil have dem som speciale.

»Vi prioriterer kvaliteten af operationerne højt og derfor også volumen i den forstand, at afdelingerne skal udføre et vist antal operationer for at bevare en ekspertise. Om fedmeoperationerne foretages af offentlige eller private hospitaler er ikke afgørende for os,« siger vicedirektør Claus Munk Jensen fra Sundhedsstyrelsen.

Hvad prisforskelle angår, peger han på, at det er et resultat af aftalen mellem Danske Regioner og privathospitalerne, og den kan ikke ændres for nærværende.

Mølholm: Realistisk pris
På Privathospitalet Mølholm, som er størst inden for fedmeoperationer, afviser overlæge Jens Fromholt Larsen, at privathospitalerne tager for meget for operationerne.

»De 80.000 kr. er en realistisk pris, hvis vi skal have dækket omkostningerne og samtidig have en vis forretning ved det,« siger Jens Fromholt Larsen.

Danske Regioner kunne ændre ved den store prisforskel, når aftalen med privathospitalerne næste gang skal forhandles. Men privathospitalerne er ikke umiddelbart til sinds at give sig.

»Det er muligt, regionerne kunne finde på at forsøge at sænke prisen. Men så dræber de fedmekirurgi i Danmark, for vi vil ikke kunne forsvare økonomisk at lave operationer til den pris, det offentlige får nu,« siger Mikael Støckel fra Privathospitalet Hamlet.

BRANCHENYT
Læs også