Bypigen i landbrugets top

Sekretæren for dansk landbrugs førstemand er en ægte bypige, som har skullet bruge tid på at lære erhvervet at kende.Birgitte Lønberg holder af nutidens moderne stil i landbruget.

Hun erkender, at omvæltningen fra en telekoncern til landbrugets højborg har været stor. Men samtidig er fordomme om et erhverv med et gammeldags image hurtigt blevet nedbrudt.

Den 41-årige Birgitte Lønberg er ansat i Landbrugsraadet som sekretær for dets førstemand - kaldet præsident - Peter Gæmelke. Et job, som hun har haft i halvandet år. Før det var Birgitte Lønberg, som er kontoruddannet, gennem en længere årrække sekretær i teleselskabet Telia.

»En af de store forandringer var, at jeg i første omgang skulle finde ud af, hvordan landbruget er organiseret. Strukturen er lidt kompliceret, og som sekretær for en politisk valgt chef er det vigtigt, at jeg har styr på, hvordan tingene foregår. Så det har jeg brugt en del tid på,« fortæller Birgitte Lønberg:

»Jeg er da også flere gange af folk, som kommer i huset, blevet spurgt, hvor på landet, at jeg er opvokset. Men jeg er altså en ægte bypige. Så min viden om landbruget var, da jeg begyndte, ikke større end så mange andres i dagens Danmark.«

Styr på kalenderen
Birgitte Lønbergs primære job på Axelborg i København, som rummer Landbrugsraadet og andre af branchens organisationer, er at være sekretær for Peter Gæmelke.

Han er ubetinget landbrugets førstemand og har udover posten som præsident i Landbrugsraadet også formandskasketten i organisationen Dansk Landbrug samt en mængde andre tillidsposter. Han er desuden selv landmand hjemme på bedriften i Vejen.

I dagligdagen er det bl.a. Birgitte Lønbergs opgave at holde styr på præsidentens kalender, organisere møder, svare på emails og ordne mange andre praktiske opgaver for ham.

Birgitte Lønberg fortæller:

»Peter er meget ude til møder og begivenheder i ind- og udland. Så det er vigtigt, at tingene organiseres, og vi har en tæt kontakt via mobiltelefon og sms. Der er bud efter ham fra mange sider. Min opgave er at sikre, at henvendelser bliver besvaret og klaret. Han står selv for at tage stilling til indbydelser og hvilke arrangementer, som han vil og kan deltage i. Men jeg undlader ikke at sige, hvis jeg mener, at der er for meget tryk på, og der må prioriteres lidt hårdt.«

Præg på indretningen
Opmærksomheden om og interessen for landbruget oplever Birgitte Lønberg på tætteste hold.

»En af de første dage efter at jeg begyndte her, var Karen Jespersen pludselig i telefonen, og Helle Thorning kom til et møde. Fra mit tidligere job var jeg ikke så vant til at tale med kendte politikere og den slags. Men sådan er det jo her i huset. Nu har jeg bl.a. tæt kontakt med Fødevareministeriet og andre ministerier for at planlægge møder og begivenheder, hvor både ministre og Peter Gæmelke skal deltage.«

I moderne omgivelser
En af Birgitte Lønbergs meget synlige opgaver tidligere i år har været at stå for moderniseringen af præsidentkontoret i Landbrugsraadet. Det fremstår i dag med lyse designmøbler samt et farvestrålende, moderne maleri på den ene væg, mens en anden prydes af et ældre maleri med klassisk motiv fra landbruget.

Chefsekretæren fortæller:

»Både Peter og jeg har sat præg på indretningen. Han har selv valgt malerierne, mens jeg har været mere ind over møblerne og designet. Kontoret her viser, hvis jeg skal sige det, at nutidens landbrug ikke er et støvet og kedeligt erhverv, men at det har flyttet sig og følger med tiden.«

landbrugsraadet

Varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for fødevare- og jordbrugssektorens organisationer samt andelsejede selskaber.

Blandt medlemmerne er Dansk Landbrug, Danske Slagterier, Mejeriforeningen, Kødbranchens Fællesråd,

Økologisk Landsforening, Dansk Akvakultur, Arla Foods,

Danish Crown.

Sekretariat på Axelborg i København...

BRANCHENYT
Læs også