Svækket pund baner vej for euro

Valuta Pundets nedtur har fået britiske eurotilhængere til at vejre morgenluft, men modstanden mod at skifte pundet ud med euroen er stadig stor.

London

Vil Storbritannien skifte pundet ud med euroen?

Svaret ville i mange år have været et rungende nej i samtlige britiske regeringsbygninger og alle afkroge af det forenede kongedømme, men i takt med, at pundet de seneste måneder er styrtdykket med nær 25 pct. og for første gang siden euroens indførelse nærmer sig den fælles europæiske valuta, har eurotilhængere anet en varm brise i ryggen.

Godt nok viste en BBC-måling gennemført i december og offentliggjort umiddelbart efter nytår, at 71 pct. af de altid EU-skeptiske briter stadig er imod. Kun 23 pct. ville i dag stemme ja til euroen, hvilket næppe er nok til at få premierminister Gordon Brown til at skifte mening. Den britiske statschef sagde i december, da pundet allerede var begyndt sin rutsjetur ned og lå på sit foreløbige laveste niveau siden 1980, at han hverken dette år, det næste eller årene herefter vil skifte pundet ud med euroen.

»Langsigtet strategi«
Ikke desto mindre har EU-kommissionens formand José Manuel Barroso sagt, at Storbritannien i dag er tættere på at slutte sig til euroen end nogensinde, og at mange briter i nøglepositioner slutter op om den fælles mønt. En af disse personer kunne meget vel være handelsminister og tidligere EU-kommissær Peter Mandelson, der i december sagde, at det var regeringens langsigtede strategi, men at det ikke er på agendaen i øjeblikket.

»Jeg vil ikke gentage, hvad der er blevet sagt til mig i fortrolighed, men nogle britiske politikere har sagt til mig, at Storbritannien ville have været bedre stillet, hvis den havde indført euroen,« sagde Barroso til den franske radiostation RTL.

En dør på klem
Professor Iain Begg fra London School of Economics (LSE) erkender, at sterlingens delvise kollaps har åbnet en dør på klem for euroen, men siger, at en sådan beslutning ikke bør tages på baggrund af en krise.

»Den bør tages på baggrund af, hvordan det vil påvirke Storbritannien over de næste 50 år, for følger recessionen det typiske mønster, vil den være ovre i løbet af to år. Dertil skal man også huske, at Maastrich-kriterierne kræver, at en valuta er stabil i minimum to år for at komme i betragtning til eurozonen, og man kan næppe sige, at pundet - i modsætningen til kronen, hvis kurs i mange år har været bundet til euroen - har været stabil de seneste måneder.«

Direktør for Centre for the Study of Financial Innovation (CSFI), Andrew Hilton, mener, at pundet i dag formentlig også synes svagere, end det er:

»Fordi vi har sænket centralrenten mere end andre europæiske lande, stimuleret økonomien mere og kastet større redningskranse til bankerne, er vores underskud nu større end i eurozonen. På overfladen ser den britiske økonomi derfor ud til at stå i en værre situation, men man kan argumentere for, at det skyldes, at Storbritannien som USA har handlet hurtigere end andre, og at lande som Tyskland vil blive tvunget til at følge efter,« siger han og påpeger, at pundets forringede værdi heller ikke ubetinget er dårlige nyheder, fordi det stiller britiske eksportører i en bedre situation.

Dette synes nu også at være en central del af regeringens officielle strategi for at vende økonomien. Der er fra regeringshold også blevet argumenteret med, at Storbritannien ville tage længere tid om at komme sig, hvis man som i eurozonen ikke havde sin egen instans til at fastsætte centralrenten. Ifølge Oliver Kamm, tidligere investeringsbankrådgiver og ledende økonomisk kommentator i The Times, er eksportfordelen dog minimal, eftersom den britiske regering har været nødt til at låne penge for at booste økonomien. De lån bliver nu dyrere pga. pundets nedtur. Han mener, at det vil give mere stabilitet og prisgennemsigtighed, hvis pundet bliver skiftet ud med euroen.

»Den destruktive cyklus af boom og fallitter i Storbritannien er et produkt af politiske fejl. At gå med ind i euroen vil ikke skabe mirakler, men det vil gøre det lettere at reparere disse fejl,« skriver han i en kommentar med henvisning til de store udsving i pundets værdi gennem de seneste mange årtier.

Hjælp fra sultanen
En af de seneste var i midt 1980'erne, da Thatcher overtalte sultanen af Brunei til at købe pund for at undgå, at det faldt til samme værdi som dollaren. Brown har i dag det samme problem. Alene i sidste måned mistede pundet 13 pct. af sin værdi mod euroen, og det kan falde endnu mere, hvis Bank of England i denne uge sænker centralrenten yderligere, som britisk erhvervsliv håber. Renten ligger i øjeblikket på 2 pct., men banken har antydet, at den meget vel kan blive sænket til nær nul. Det vil formentlig få flere udenlandske investorer til at sælge ud af pundet i håbet om et bedre afkast andre steder, hvilket betyder, at også Brown kan få brug for venner som sultanen i Brunei, hvis han skal undgå, at pundet falder til samme værdi som euroen.

BRANCHENYT
Læs også