Uagtsom middagslur for åben dør

Er det uforsvarligt tage en middagslur uden at låse hoveddøren?Det mente Topdanmark Forsikring, som ikke ville udbetale erstatning til en mand, der var blevet bestjålet, mens han havde sovet til middag.

Man skal være påpasselig, hvis man vil tage en halv time på langs. Det måtte en mand indse, efter han var døset hen på sofaen, mens han var i gang med at læse en bog.

Han havde nemlig ikke låst hoveddøren, og mens han lå og boblede, fik han blandt andet stjålet smykker og gavekort til en samlet værdi af 34.010 kr.

Det var først da hans golden retriever begyndte at knurre og puffe ihærdigt til ham, at han søvndrukkent kom til bevidsthed igen.

Til at begynde med vidste han ikke, at der var noget galt. Men da den ivrige hund sprang over til køkkenvinduet, fulgte han undersøgende efter, og uden for kunne han se en lyshåret, ung mand i en rød T-shirt, som stod og trippede ved hoveddøren.

Nok bare postbudet
Mandens første indskydelse var, at det bare var postbudet, som skulle aflevere en pakke til ham.

Men da der ikke lå noget til ham under brevsprækken, blev han nervøs. Han åbnede døren, men den unge mand var allerede forsvundet, og da han kom ind i huset igen, kunne han se, at nogen havde rodet i skabene og skufferne, og toiletpungen var blevet tømt for smykker.

Mandens nabo, som også havde overværet episoden, ringede med det samme til politiet, men der var intet at gøre. Den unge indbrudstyv var væk. Manden rettede derfor henvendelse til sit forsikringsselskab, Topdanmark Forsikring, da han gerne ville have erstattet de stjålne ting.

Han mente, at han havde været udsat for et indbrudstyveri, men sådan så Topdanmark Forsikring ikke på det.

Døren havde ikke været forsvarligt låst, og derfor kunne man ifølge forsikringsbetingelserne ikke betegne hændelsen som et indbrudstyveri, men derimod simpelt tyveri.

Derudover havde manden opført sig uagtsom, eftersom han ikke havde låst døren, inden han havde lagt sig til rette på sofaen.

Det ville manden ikke finde sig i, så han kontaktede sin advokat, som kiggede forsikringsbetingelserne igennem.

Forklaringen afvist
Han pointerede efterfølgende, at forsikringen kun trådte ud af kraft, hvis der ikke havde været nogen hjemme, og tyven samtidig havde skaffet sig adgang gennem et vindue eller en dør, som ikke havde været lukket og låst.

Men manden havde jo ligget på sofaen, så advokaten mente, at manden ubestridt havde været til stede under tyveriet.

Men forsikringsselskabet afviste endnu engang mandens forklaring, og manden kontaktede derfor Ankenævnet for Forsikring.

Her slog man fast, at Topdanmark Forsikring havde ret, når man sagde, at døren skulle være forsvarligt aflåst, hvis det skulle karakteriseres som et indbrudstyveri.

Også selv om klageren havde været hjemme på det pågældende tidspunkt.

Nævnet fastslog tilmed, at manden havde opført sig uagtsom, så forsikringsselskabet fik ret i, at der havde været tale om et simpelt tyveri.

BRANCHENYT
Læs også