Dyster udsigt for økonomien

/ritzau/En særdeles giftig cocktail truer med at slå dansk økonomi i gulvet. Sådan lyder den dystre profeti fra cheføkonom i Sydbank Christian Hillingsø Heinig, efter at Danmarks Statistik fredag offentliggjorde tal for betalingsbalancen, eksporttal og virksomhedssalg for november.

Finanskrisen har fået danskerne til at holde pungen dybere i lommen, og det ses på vareimporten, der i november faldt med 6,9 pct., mens eksporten faldt med 6,4 pct. Og det skaber dybe panderynker hos bankøkonomerne.

Fokus hos Sydbank er på eksportfaldet, der er bredt funderet og rammer såvel landbruget som industrien. Det kommer dog ikke som nogen overraskelse. Men det gør ikke situationen bedre.

»Vi har set erhvervstilliden falde til historisk lave niveauer, vi har fået et knæk i ledighedskurven, som nu tydeligt peger opad, og sidst, men ikke mindst, har vi set, at forbrugsopbremsningen fortsætter. Læg dertil også en hel del dårlige økonomiske nøgletal for europæisk og amerikansk økonomi, og vi står tilbage med en særdeles giftig cocktail, der med stor sandsynlighed vil slå dansk økonomi i gulvet over de kommende kvartaler,« konkluderer Sydbank.

Hos Handelsbanken forudser man en økonomisk nedgangsperiode, der vil overgå oliekriserne i 1970'erne med flere fyringsrunder i vente og op mod 200.000 ledige næste år.

BRANCHENYT
Læs også