Endnu ingen løsning på gaskrigen

Observatører er på vej til Ukraine for at overvåge en genoptagelse af naturgaseksporten til Europa, men der er endnu ingen garanti for, at Rusland åbner for hanerne.

Store dele af Europa er gået ind i en isnende weekend uden udsigt til umiddelbar genoptagelse af naturgasleverancerne fra Rusland.

Fredag aften begyndte en opblødning i den fastlåste situation, da observatører fra den Europæiske Union begyndte at ankomme til Kiev for at blive fordelt langs hovedrørledningen, der normalt fører russisk naturgas gennem Ukraine til markederne i Europa.

Observatørerne, der er eksperter i gasrørledninger, skal påse, at Ukraines statslige naturgasselskab NAK Naftogaz Ukrainy ikke tapper naturgas fra hovedrørledningen, når Ruslands statskontrollerede naturgasmonopol OAO Gazprom genoptager eksporten til Europa.

Leveringsstop
Siden årsskiftet har Naftogaz Ukrainy ikke haft nogen kontrakt med Gazprom. Da det russiske naturgasmonopol anklager Naftogaz Ukrainy for at stjæle af den naturgas, som sendes igennem Ukraine til Europa, har premierminister Vladimir Putin sanktioneret det totale leveringsstop.

EU-kommissionen, der har fået aftalen om observatørerne i stand, tilkendegav i går håbet om, at den russiske naturgas inden længe vil begynde at strømme igen.

Før observatørerne sendes ud til målestationerne langs rørledningen, skal de dog først aftale procedurer, kommunikationsform og kommandoveje. Derfor ventes de tidligst på plads i løbet af i dag.

Alle skal skrive under
Gazproms adm. koncernchef, Aleksej Miller, understregede i aftes, at observatøraftalen foreløbig kun er underskrevet af Ruslands energiministerium og Gazprom, og før alle parter har underskrevet aftalen, er det udelukket, at gaseksporten genoptages.

»Af grunde, som vi ikke kender, forhaler Ukraines regering aftalens ikrafttræden. Jeg kan kun konkludere, at det må skyldes, at regeringen i Kiev ikke ønsker den åbenhed og gennemsigtighed, som udstationeringen af observatører langs hovedrørledningen er udtryk for,« siger Aleksej Miller.

Når det endelig måtte ske, vil det tage hen ved tre døgn, før trykket i rørledningsnettet er retableret og naturgaseksporten til Europa normaliseret.

I praksis betyder det, at de hårdest ramte kunder på Balkan og i Centraleuropa næppe kan forvente normale gasleverancer før i midten af den kommende uge.

Kuldedød
Kuldebølgen over Europa har foreløbig kostet 11 mennesker livet, heraf 10 i Polen, hvor der er målt temperaturer ned til -25 grader celsius. Den kommende uge synes at byde på en vis mildning, men i betydelige dele af Europa vil nattemperaturerne fortsat kunne komme ned på tocifrede minusgrader.

»Der er tale om en meget følsom sag, da begge parter (Rusland og Ukraine, red.) synes meget optaget af ikke at tabe ansigt. Jeg nærer en meget behersket optimisme, men afgiver ingen løfter om, hvornår krisen måtte være forbi,« sagde Tjekkiets premierminister Mirek Topolanek, inden han i går som formand for EU rejste til Kiev.

BRANCHENYT
Læs også