Nye skræmmende jobtal

Jobrapporten fra USA bekræftede tilstedeværelsen af dyb recession.Nye europæiske detailsalgstal blev en uventet behagelig overraskelse.

Brevkasse for investorerNerverne var på højkant forud for offentliggørelsen af fredagens officielle amerikanske jobrapport, for siden ADP-opgørelsen tidligere på ugen havde investorerne frygtet det værste. Men på en måde slap de med skrækken, da udviklingen i beskæftigelsen i december stemte nogenlunde overens med forventningerne.

Yderligere tab af job
I december forsvandt der yderligere 524.000 job uden for landbruget i USA, hvilket lyder skræmmende, men investorerne var forberedte på den kedelige udvikling, da analytikerne i snit havde kalkuleret med et tab af 525.000 arbejdspladser hen over julemåneden. Det var tidligere blevet oplyst, at der var gået 533.000 arbejdspladser tabt i november, men det tal blev fredag oprevideret til 584.000 job, så situationen er ganske alvorlig.

Opgjort i procent voksede ledigheden i USA fra 6,8 pct. i november til 7,2 pct. i december, mens analytikerne i snit havde stillet en stigning til 7,0 pct. i udsigt.

Dyb recession
Efter fremlæggelsen af beskæftigelsestallene drog nogle et lettelsens suk, selv om nøgletallene med tydelighed viste, at den amerikanske økonomi befinder sig i dyb recession. Men efter flere analytikeres vurdering var det positivt, at tabet af arbejdspladser uden for landbruget i USA ikke oversteg prognoserne, for inden fremlæggelsen verserede der forlydender om et tab af over 700.000 job i december.

Analytikerne havde let ved at bruge ord som rædselsfuld og skræmmende, når de omtalte fredagens amerikanske beskæftigelsesrapport. Men i lyset af de nuværende konditioner i økonomien havde flere markedsdeltagere frygtet noget endnu værre, hvilket efterfølgende var med til at fremprovokere en kortvarig positiv reaktion i flere af markederne.

Jobrapportens klare signal om tilstedeværelsen af recession i USA's økonomi øgede efter flere økonomers opfattelse kravet til politikerne i Washington om at få den ventede hjælpepakke på skinner hurtigst muligt og gerne i en omfattende version.

I valutamarkedet havde aktørerne kort efter offentliggørelsen lidt vanskeligheder med at finde ud af, hvilke dele af jobrapporten de skulle fokusere på.

Hvad var vigtigst?
Var det vigtigste, at tabet af arbejdspladser i USA landede på forventningerne, eller var det af større betydning, at ledigheden steg mere end ventet. Det ene talte for en højere dollar - det andet for en lavere, og efter en kortvarig dans på stedet begyndte den amerikanske dollar at vinde styrke over for euroen og dens tilknyttede valutaer, så kursen kl. 16 var steget til 551,90 kr. mod 543,50 kr. før fremlæggelsen af jobrapporten kl. 14.30.

Inden fremlæggelsen af den amerikanske beskæftigelsesrapport, der uden tvivl var det væsentligste punkt på ugens nøgletalsprogram, havde det været småt med aktiviteten i markederne trods flere vigtige tal.

For en gangs skyld var der fremgang at spore i fredagens europæiske nøgletal, og første positive overraskelse blev leveret af tyskerne.

Detailsalget steg
I november steg det tyske detailsalg med 0,7 pct. i forhold til måneden før, da det var faldet med 2,2 pct. Analytikerne havde inden fremlæggelsen haft en god fornemmelse af, at detailsalget var steget i november, men kun med 0,5 pct.

Selv om detailsalget var bedre end ventet, undgik det ikke investorernes opmærksomhed, at forretningernes omsætning i november var faldet med 3 pct. i forhold til samme måned året før.

Klar forbedring
Detailsalget i eurozonen steg i november med 0,6 pct. i forhold til oktober, hvilket kom bag på de fleste, fordi der var ventet et uændret tal, og i forhold til oktober var der tale om en klar forbedring, idet tallet dengang var faldet med 1,0 pct.

Måske får detailsalget i såvel Tyskland som eurozonen problemer med at vise fremgang i de kommende opgørelser. For fredag gav Axel Weber, der er rådsmedlem i Den Europæiske Centralbank, udtryk for, at væksten i tysk økonomi kan falde mere, end den seneste prognose fra den tyske centralbank estimerer.

Recessionen har nemlig strammet grebet om økonomien i de seneste måneder, og derfor kan det være tvivlsomt, om tyskerne slipper med et fald i væksten på 0,8 pct., som den seneste prognose fra Bundesbank ligger op til.

BRANCHENYT
Læs også