Skandale i Carnegie - igen

Den risikoansvarlige i Carnegie Bank har svindlet sig til 17 mio. kr. • Det er den seneste i en perlerække af skandaler i finanshuset, som i øvrigt er ved at blive solgt.

Banken og børsmæglerselskabet Carnegie må efterhånden kvalificere til i hvert fald top 10 over de mest skandaleombruste selskaber. I de senere år har banken måttet afskedige flere medarbejdere pga. ulovligheder som insiderhandel, for nylig måtte banken reddes af den svenske stat, og nu er det den danske afdeling, der disker op med en skandale.

»En medarbejder, som har været her i 18 år i en betroet stilling, bl.a. som risikomanager, har brugt sin stilling og adgang og kendskab til systemer til at tilrane sig 17 mio. kr.,« siger adm. direktør Peter Hansen.

Gennem en periode på omkring fem år har medarbejderen i stadigt voksende omfang og på kompliceret vis overført penge til først sin egen konto, derefter til andre konti.

»Vi fandt ud af det i forbindelse med lukningen af regnskabet for 2008. Dels i forbindelse med finanskrisen, dels fordi jeg og finansdirektøren er nye i selskabet, besluttede vi os for en ekstra grundig gennemgang, og så dukkede det op,« siger Peter Hansen.

Medarbejderen har indrømmet og er nu fængslet.

Elendig timing
Sagen kommer med en elendig timing for Carnegie. Lige nu er den svenske finanskoncern overtaget af den svenske stat, fordi den væltede økonomisk for kort tid siden. Samtidig har selskabet været hvirvlet ind i adskillige skandaler med bl.a. ulovlig insiderhandel.

Hvad sker der for jer?

»Det er rigtigt, at der har været flere sager, som er uafhængige af hinanden. De andre sager har i al væsentlighed vedrørt Sverige. Det er brandærgerligt, at det nu vedrører Danmark. Men det er vanskeligt, hvis en betroet medarbejder ønsker at snyde, for så kan man snyde næsten et hvilket helst system,« siger Peter Hansen.

Carnegie koncernen er ved at blive solgt af den svenske stat, og en potentiel køber må så tage stilling til betydningen af den seneste sag, siger direktøren. •

BRANCHENYT
Læs også