Bredt forlig bag TV 2-aftale

Fra 2012 skal danskere med betalings-tv til lommerne, hvis de vil se TV 2. • Politikerne har også nikket ja til at løse TV 2's gældsproblemer ved at give grønt lys for et salg af TV 2's andel af mastenettet.

TV 2's hovedkanal kan i længden ikke klare sig udelukkende ved reklamesalg, og derfor skal danskere, der i forvejen ser betalings-tv, fra 2012 til at betale for den kanal, som hidtil har været gratis. Prisen bliver 20-25 kr. i forhold til dagens priser.

Brugerbetalingen, som vil sikre TV 2 nye driftsindtægter på 300 mio. kr. om året, er kommet i hus via et bredt politisk forlig fra SF til Dansk Folkeparti.

TV 2's bestyrelsesformand, Lars Liebst, er godt tilfreds med, at der er kommet en langsigtet aftale på plads, også selv om brugerne først skal betale fra 2012.

TV 2 har ikke kun problemer på driftssiden, men også med en gæld på 850 mio. kr. Den knast søger politikerne løst ved at sælge DR's og TV 2's sendenet, hvis man altså kan finde en køber i det nuværende klima.

Lars Liebst meddeler, at man ikke allerede har sonderet terrænet for en mulig køber, da det ville være omsonst, hvis ikke forslaget var gået igennem, så salgsprocessen skal først til at begynde nu. Ifølge Business.dk er der dog interesse fra både Sverige, Norge og Frankrig.

Ingen forskelsbehandling
Kulturminister Carina Christensen (K) krydser nu fingre for, at EU-kommissionen siger god for planen, men afviser, at der ligger en forskelsbehandling i, at kun nogle skal betale for at kunne se TV 2.

»Uanset hvordan man modtager sine signaler, så er ordningen platformsneutral. Kan man nøjes med DR1, DR2 og TV 2, kan man få udleveret et TV 2-kort. Men har man en betalingspakke, udviser man betalingsvilje, jamen så skal man også betale for TV 2, og så indgår den i pakken. Der kan vi jo ikke vide, om man lægger det oven i pakken som en merpris, eller om den tager pladsen for en anden kanal.«

Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, erkender, at alle potentielle løsninger i princippet var uspiselige, men hun fastholder, at kompromiset var det bedst opnåelige - ellers var TV 2 blevet erklæret konkurs den 4. februar, når EU-kommissionen skal godkende gårsdagens politiske pakke.

Undren hos konkurrenter
Og når resultatet er endt med, at ikke alle skal betale for at se TV 2, skyldes det, at man vil opretholde konkurrencen til DR - også for dem, der ikke har betalings-tv.

Blandt konkurrenterne stiller SBS sig fortsat undrende over for, om brugerbetalingen kan trækkes tilbage, hvis det viser sig, at TV 2 kan klare sig uden, og ligeledes undrer man sig over, om det er TV 2 selv eller politikerne, der skal regne sig frem til den endelige pris.

Hos Yousee mener man, at brugerbetalingsplanerne må være lig et farvel til TV 2's ”must carry”-status, så de andre betalingskanaler kan undgå at blive berørt.

»Jeg vil gå stærkt ud fra, at vi vil få mulighed for at lave en pakke, der kun indeholder disse kanaler, og så kan de kunder undgå at betale for TV 2. For ellers vil det være diskriminerende, og så ville vi protestere højlydt,« sige vicedirektør Ulf Lund.

Overdirektøren i ugebladskoncernen Aller, Erik Aller, er mildt sagt heller ikke begejstret for planerne om brugerbetaling. I en kommentar på Mediawatch.dk skriver han, at »det er mange år siden, at Muren forsvandt, men dansk mediepolitik bærer stadigvæk præg af den mentalitet, som herskede på den anden side af jerntæppet.«

Carina Christensen håber at kunne mødes med EU-kommissionen allerede i næste uge, så kommissionsfolkene kan se papirerne igennem og give et praj om, hvorvidt planen skal genarbejdes på ny.

BRANCHENYT
Læs også