MISBRUG på jobbet

Narkotika Misbrug af stoffer som kokain og amfetamin er et problem, danske virksomheder kommer til at slås meget mere med. Men indtil videre vil de færreste erkende det, og derfor ved ingen, hvor mange ansatte der sniffer sig til en kortvarigt bedre præstation.

Der er ingenting, der afslører dem. Der er ingen slingrende gang som hos alkoholikeren, der er heller ingen sødlig sprutånde, og der skal heller ikke bæres tomme flasker ned ad gangen i mappen eller i diskrete plastikposer.

Man kigger jo ikke i kollegaens pung efter en sammenrullet hundredekroneseddel, der aftenen før er blevet brugt til at sniffe hvidt pulver op i næsen fra et toiletsæde, og man får jo heller ikke øje på den lille frimærkestore plastikpose i inderlommen med resterne af »festen«.

Netop den usynlighed er en væsentlig grund til, at stofmisbrug på arbejdspladser er et ikke-eksisterende diskussionsemne i kantinerne, frokoststuerne og på chefgangene i Danmark.

»Kollegerne får ikke øje på dem, der tager stoffer. Og de, der tager stofferne, synes ikke selv, de har et problem. Faktisk klarer de sig også i hvert fald i en periode ganske udmærket og er effektive - nogle gange endda enormt effektive,« siger Finn Zierau.

Han er overlæge ved Alkoholenheden, Region Hovedstaden, og har i de senere år oftere og oftere stødt ind i folk, der tager stoffer, og som samtidig passer deres arbejde. Men reelt er de misbrugere, og på længere sigt bliver stoffer som amfetamin og kokain ikke præstationsfremmende, men det modsatte.

Hurtige brancher
»Allerede dagen efter, at du har taget stoffet, bliver du irritabel, træt og slet ikke effektiv, og dit humør er elendigt. Først efter nogle dage tager det af. Engang imellem arbejder du sindssygt godt. Men du smadrer med stor sandsynlighed en del af din hjerne på længere sigt,« siger Finn Zierau.

Han frygter, vi kommer til at se meget mere til stofmisbrug fremover.

»Misbrug er en generationsting. Alkoholmisbrug er et problem, der vedrører folk, som er 45 plus, mens stofferne er for dem over 25 år. Derfor er jeg sikker på, at vi kommer til at se mere til det,« siger Finn Zierau.

Problemet med stofmisbrug optræder i alle brancher, og det er både chefer og menige medarbejdere, der bruger dem.

»Det er specielt kendt i brancher, hvor det skal gå rigtigt stærkt i kortere tid. Problemet findes i restaurationsbranchen, og det findes i reklamebranchen, hvor der også er fuld fart på. Og så findes det en masse andre steder, hvor stoffer som kokain og amfetamin ikke indgår direkte som en del af arbejdet, men som en del af festlighederne i weekenden, og så trækker stofferne en hale af problemer med sig ind i arbejdsugen,« siger Finn Zierau.

Kokke på kokain
Der er ingen, der har tal på, hvor stort et problem stofmisbrug er på det danske arbejdsmarked. Sundhedsstyrelsen ved kun noget om det generelle stofmisbrug, men har ingen rapporter eller lignende om misbrug som en del af arbejdslivet.

Et af de første steder, man begyndte at tale om stofmisbrug som et problem, var i restaurationsbranchen.

Det kom frem, at en del kokke var blevet forfaldne til kokain for at klare arbejdspresset. »Vi hørte rygter om, at det var et stort problem, og derfor begyndte arbejdstagerne og arbejdsgiverne at samarbejde om det. Det virker på en måde også oplagt for vores branche at se på det, fordi mange af de ansatte jo arbejder i de miljøer, hvor stofferne findes,« siger Jan Laursen, formand for Horesta, som er hotel- og restaurationsbranchens arbejdsgiverorganisation. Han sigter til de mange ansatte på barer og diskoteker.

»Men det er ikke min oplevelse, at det er et problem i udvikling eller et specielt voldsomt tema,« siger Jan Laursen.

Han erkender dog også, at der ikke er statistikker på området.

Stigende problem
For nogle år siden forsøgte Hans Dankert og nogle kolleger at sætte fokus på det. Han er ansat ved Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere, men det er især som medlem af bestyrelsen i den tværpolitiske og tværfaglige Socialpolitisk Forening, at han har interesseret sig for stofmisbrug på arbejdsmarkedet.

»Vi lavede to konferencer for et par år siden for at sætte fokus på misbruget. Det er et stærkt tabuiseret område, og der er ingen tal, der kan fortælle os, hvor stort et problem det er. Jeg hører, det er et stigende problem, og derfor bør det jo komme på dagsordenen,« siger Hans Dankert.

En af de få indikationer, der findes for problemets udbredelse, er en undersøgelse, fagbladet 3F gennemførte for tre år siden blandt godt 1.000 medlemmer i et internet-panel. De blev spurgt, om nogen på deres arbejdsplads tog stoffer, og hver tiende svarede ja.

Samtidig viser tal for de misbrugere, der er kommet i behandling, at næsten hver femte har en lønindtægt og altså et arbejde.

»Ikke hos os«
Eksperterne efterlyser større erkendelse på danske virksomheder. Problemet findes alle vegne, skal man vide.

»Jeg tror, der gælder de samme forhold, som vi så med alkoholen for mange år siden,« siger Svend-Erik Hermansen, arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat.

»Ligesom med alkoholmisbrug findes problemet både hos tandteknikeren, på trykkeriet og i finansvirksomheden. Det vigtige budskab til virksomhederne er, at de ikke kan vide sig sikre,« siger Svend-Erik Hermansen.

Overlæge Finn Zierau undrer sig på sin vis ikke over, at stofmisbrug ikke er et større tema i erhvervslivet, end det er.

»For sådan én som mig, er det fuldstændig det samme, som jeg oplevede, da jeg begyndte i alkohol-branchen i begyndelsen af 1990'erne. Holdningen var: "På vores arbejdsplads er der da ingen, der drikker!” Men alle ved nu, at det fandtes. Og nu skal vi vende blikket mod stofmisbruget,« siger Finn Zierau.

BRANCHENYT
Læs også