Linkkunder tvinges til tab

Danica fyrer Alfred Berg Danske Aktier og flytter 42 mio. kr. over i en Danske Invest-fond. Ikke særlig god kundebehandling at tvinge et salg igennem, vurderer professor.

Kunderne får barberet 2-3 pct. af formuen, når Danica Link fyrer Alfred Berg Danske Aktier og flytter pengene over i Danske Invest.

Danica ejes af Danske Bank, og den eneste sikre vinder er Danske Banks investeringsforening Danske Invest, som får en pæn provision. Danica afviser, at der er en sammenhæng.

Kunderne fik ikke noget valg, da Danica Pension i slutningen af 2008 besluttede at fjerne Alfred Berg Danske Aktier fra de fonde, link-kunderne kan vælge imellem. Kunderne fik valget mellem selv at vælge en ny fond eller blive tvangsindløst primo februar.

Godt 831 af Danicas linkkunder med tilsammen 42 mio. kr. er berørt af beslutningen.

Skønt Danica ikke har opkrævet kurtage af kunderne for omlægningen, betyder det dog ikke, at de slipper gratis. Det koster nemlig 0,5 pct. af formuen at træde ud af Alfred Berg.

Og det koster 1,7 pct. af formuen i emissionstillæg at træde ind i Danske Invest Danske Aktier akk., som er den afdeling, Danica har valgt at investere linkkundernes penge i.

Heraf er 1,25 pct.point ren provisionsbetaling til Danske Invest, som dermed tjener over en halv mio. kr. på omlægningen.

Skjulte motiver
»Det er svært at undgå en mistanke om skjulte motiver i Danica. En væsentlig del af disse omkostninger er penge, som aflejres andetsteds i Danske Bank-koncernen. Hertil kommer de fremtidige indtægter gennem Danske Invest,« siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Univesitet.

Han konstaterer, at Danica Pension naturligvis skal overvåge leverandørerne og skifte ud i gruppen af fonde løbende, hvis de ikke klarer sig godt:

»Men det er ikke særlig god kundebehandling at tvinge kunderne til et salg, der koster dem penge. Det oplagte havde været at stoppe markedsføringen af afdelingen, men give kunderne et valg, så de, der ønskede det, kunne flytte, og de andre kunne lade deres penge blive stående på et oplyst grundlag.«

I Danica understreger underdirektør Kristoffer Bork, at Danica Pension ser det som sin pligt kun at rumme afdelinger, man kan stå inde for i sit linkunivers.

»Vi er ikke tilfredse med Alfred Berg Danske Aktier. Derfor har vi valgt at skifte afdelingen ud. Og vi har ikke krævet kurtage for de kunder, der har valgt ny fond via netbanken eller har ladet sig tvangsindløse,« siger Kristoffer Bork.

Morgenavisen Jyllands-Posten har talt med en af de tvangsindløste investorer. Han ønsker ikke at stå frem med navn, men er ikke begejstret for situationen.

Han anbragte for få år siden sin samlede pensionsformue på 500.000 kr. i Alfred Berg Danske Aktier via Danica Link. De penge er nu knap 280.000 kr. værd

Begik en dumhed
»Jeg dummede mig ved ikke at sprede min formue mere. Men Danica har ikke gjort det nemmere for mig. Det har været umuligt at få rådgivning undervejs, og det lykkedes aldrig for mig at få et kodeord, der virkede til netbanken, trods flere forsøg. Jeg mener, at Danica Pension burde holde mig skadesløs for tvangsindløsningen, så min formue ikke bliver reduceret yderligere på grund af bankens beslutning om at vælge nye fond,« siger manden, hvis navn er redaktionen bekendt.

Han tilføjer, at det mest tragikomiske ved situationen er, at Danica-rådgiveren, da han klagede over den voldsomme værdiforringelse, sagde til ham, at han ikke behøvede bekymre sig, så længe han ikke solgte sine investeringsbeviser, for så var han med på den kommende optur for aktierne.

En måned senere valgte pensionsselskabet så selv at sælge hans papirer.

BRANCHENYT
Læs også