Det kribler og krabler

Investorerne er yderst bekymrede forud for de kommende regnskabsrapporter og med god grund. For på det seneste har nøgletallene talt deres tydelige sprog om en solid afmatning i økonomien.

Det kribler og krabler i mange investorer, der har svært ved at finde ro forud for den kommende strøm af regnskabsmeddelelser, der ventes at bære tydeligt præg af den økonomiske afmatning.

Det er aldrig rart, når der er udsigt til en ordentlig stak med ubehagelige overraskelser, og i den forgangne uge har mange investorer da også valgt at holde lav profil, mens de samlede kræfter til sæsonen for kvartalsrapporter.

Investorernes betænkeligheder før fremlæggelsen af de mange regnskabsmeddelelser for fjerde kvartal 2008 er ikke grebet ud af den blå luft - denne gang er der god grund til at have sine bekymringer.

Allerede i sensommeren 2008 begyndte flere opgørelser over industriproduktionen i de europæiske lande at vise en vigende tendens, og i efteråret accelererede faldene, så analytikerne holdt sig ikke tilbage med at kalde udviklingen i november for et kollaps.

I eurozonens største økonomier er industriproduktionen aftaget betydeligt i november, og samme kedelige tendens gør sig gældende i Storbritannien.

Så det er nok vanskeligt at forestille sig, at den negative udvikling ikke på en eller anden facon sætter sine spor i indtjeningen hos adskillige virksomheder.

Det er i alt fald den formodning, som mange investorer suser rundt med i øjeblikket, og deres utryghed bliver bestemt ikke mindre, når de tænker på fremtiden.

For i lighed med industriproduktionen viser tallene for ordreindgangen betydelige fald - de tyske fabriksordrer faldt med 6 pct. i november i forhold til måneden forinden - og de takter lover ikke godt for fremtiden.

Meget tyder på, at de europæiske industrivirksomheder har fået et mindre materiale at arbejde med, så inden længe begynder beskæftigelsestallene i Europa nok for alvor at afspejle den alarmerende udvikling.

Når industriproduktionen falder, vil arbejdsløsheden sandsynligvis begynde at stige, hvorefter adskillige husholdninger må se deres rådighedsbeløb blive reduceret, hvilket rammer det private forbrug og dermed den økonomiske vækst.

I forrige uge fremlagde amerikanerne endnu en grim beskæftigelsesrapport, der viste yderligere tab af arbejdspladser uden for landbruget i december.

Alene i de sidste fire måneder af det forgangne år forsvandt der 1,9 mio. job i USA, og det siger noget om omfanget af den økonomiske afmatning.

Bevægelserne i beskæftigelsen følges med den allerstørste interesse ikke bare i USA, men også i Europa, fordi tallet efterlader et bredt indtryk af situationen i økonomien.

Udviklingen i beskæftigelsen og ledigheden fortæller noget om aktivitetsniveauet i erhvervslivet, og samtidig giver det en indikation af, i hvilket omfang husholdningernes forbrugsmuligheder er ramt af afmatningen.

Så i lyset af de seneste tal for industriproduktionen og beskæftigelsen er det ikke svært at forestille sig, hvorledes indtjeningen i mange industrivirksomheder samt selskaber inden for service og detailhandel kan være kommet under pres i de sidste måneder af 2008.

Investorerne kan næsten ikke gøre andet end at smøge ærmerne op og gå i gang med den ventede stak af skuffende kvartalsregnskaber og så ellers håbe på det bedste.

Men det kan være yderst vanskeligt, ikke mindst når den amerikanske aluminiumsproducent Alcoa forestod åbningen af regnskabssæsonen med et underskud, der oversteg analytikernes forventninger.

BRANCHENYT
Læs også