Nervøs start på regnskabssæsonen

Det har været en skidt start på regnskabssæsonen med store nedjusteringer fra Deutsche Bank, Intel og Wal-Mart. Torsdagens positive regnskab JP Morgan og fredagens regeringsstøtte til Bank of America giver dog lidt håb.

Mandag
Det ligner en rolig start på ugen, da de amerikanske finansmarkeder er lukket grundet Martin Luther King dag. Det plejer at smitte af i Europa.

Den schweiziske luksuskoncern Richemont kommer i centrum med salgstal og kaster ekstra lys over tilstanden hos forbrugerne. Richemont er kendt for sine Cartier-luksusure og Montblanc-fyldepenne. Efter fire år med vedvarende vækst venter analytikerne, at salget vil stagnere og ligge uændret i selskabets 3. kvartal afsluttende den 31. december. Richemont-aktien er det seneste år faldet godt 50 pct.

EU-kommissionen kommer ved 11-tiden med sine vækstprognoser for 2009 og 2010, og det er nedjusteringer, vi har i vente. Økonomerne taler om, at BNP-væksten i 2009 kan blive det ringeste, vi har set siden Anden Verdenskrig, og flere prognoser tyder på, at der kan blive tale om BNP-tilbagegang på mere end 1 pct. For 2010 ventes der igen vækst, dog uden at det bliver sprudlende. Her ligger vækstprognoserne på plus 0,5-1,0 pct.

Tirsdag
Forest Laboratories, som er Lundbecks amerikanske forhandler af antidepressiver, er over middag aktuel med regnskab for 3. kvartal. Regnskabet vil løfte sløret for Lundbecks salg af antidepressiver i USA i perioden. Forest Laboratories sidder også på rettighederne til salget af Alzheimers-medikamentet Namenda (Ebixa i Europa), som Lundbeck har de europæiske rettigheder til.

Teknologigiganten IBM kommer med regnskab for 4. kvartal og kan give en indikation for teknologibranchen som helhed. I 3. kvartal skuffede omsætningen marginalt, mens indtjeningen var lidt bedre end ventet. Specielt de kortsigtede serviceaftaler viste overraskende gode takter i 3. kvartal, hvilket investorerne tolkede som et tegn på, at IBM har formået at få nye kunder ind i butikken trods afmatningen af den globale økonomi.

På makrosiden kommer der nyt fra Tyskland ved Zew-erhvervstillidsbarometeret for januar, hvor der ventes en forværring efter den seneste række af skuffende tyske nøgletal. Zew kan bruges som opvarmning til det mere vigtige Ifo-erhvervstillidsbarometer, som offentliggøres den 27. januar.

Onsdag
Apple kommer med regnskab for 1. kvartal, hvilket sker efter overraskende gode regnskabstal for fjerde kvartal, hvor omsætningen steg imponerende 27 pct. trods afmatningen af den globale økonomi. Apple nyder især godt af et øget salg af den populære iPhone, men står også bag Mac-computere og musikafspilleren iPod. Selskabet kom sædvanen tro med konservative prognoser for 1. kvartal, hvor Apple venter en omsætning på mellem 9 og 10 mia. dollars, samt en indtjening på mellem 1,06-1,35 dollars pr. aktie.

Apple har længe været i fokus, fordi den administrerende direktør, Steve Jobs, tager sygeorlov indtil juni. Spekulationerne om Steve Jobs' helbredstilstand har længe kørt rundt i markedet og er officielt blevet forklaret af Apple. Orlovsperioden på seks måneder fik investorerne til at sende aktien 7 pct. lavere i eftermarkedet.

Torsdag
Novozymes præsenterer sit årsregnskab ved 8-tiden. I seneste regnskab fra Novozymes blev tallene hjulpet af valutaudviklingen med den styrkede dollar, men det ventes kun at kunne ses i marginalt omfang denne gang.

I 3. kvartal var valutaudviklingen hovedårsagen til en opjustering, men væksten var også understøttet af en stærk udvikling i salget af vaskemiddelenzymer, som steg 13 pct. I det 3. kvartal blev det til en lille skuffelse i salget af tekniske enzymer (herunder bioethanol), som steg 7 pct.

»Salget af enzymer til vaskemiddelindustrien har været hjulpet af de høje oliepriser i årets første tre kvartaler, og det bliver spændende, at se hvordan effekten fra de seneste kraftige fald i oliepriserne vil påvirke væksten. Ellers vil jeg også være opmærksom på meldinger om, hvorvidt det nye Surfactance replacement enzym på langt sigt har et stort potentiale,« siger senioraktieanalytiker Jens Houe Thomsen fra Jyske Bank, som har en købsanbefaling på Novozymes med et kursmål på 475 kr.

Mens markedet kalkulerer med vækstrater på mellem 5 og 8 pct. i de kommende år hos vaskemiddelenzymerne, ventes de tekniske enzymer at vise vækstrater i omegnen af 18 pct.

En stor del af opmærksomheden vil være rettet mod prognoserne for 2009. Novozymes pointerede ved seneste regnskab, at selskabet ikke har oplevet eller set tegn fra finansfinanskrisen, men også at Novozymes ikke nødvendigvis er immun over for krisen. Novozymes venter dog, at branchen vil blive mindre ramte end så mange andre. Ved seneste regnskab meddelte Novozymes også, at der er prisstigninger på 10 pct. vej i alle produktsegmenter.

»Det er klart positivt med de annoncerede prisstigninger, men de kan ikke ses i 4. kvartals tal. Novozymes-aktien er et af de lune steder at befinde sig i tider med finanskrise. Novozymes' produkter vil blive brugt, uanset om der er højkonjunktur eller lavkonjunktur,« siger Jens Houe Thomsen, som hæfter sig ved, at Novozymes heller ikke har nogle former for finansieringsproblemer til projekter grundet stærkt cash flow.

Ved middagstid er det ventet, at Nokia leverer regnskab for 4. kvartal, og det kommer i kølvandet på to store nedjusteringer. Første nedjustering blev leveret den 14. november, og allerede på kapitalmarkedsdagen den 4. december blev det til nummer to, hvor Nokia skrev, at nedgangen er fortsat med kraftige fart. Nokia venter nu, at salget af mobiltelefonenheder vil falde 5 pct. i 2008, og det vil være første fald i branche siden 2001.

»Vi forventer, at Nokia benytter afmatningen til at styrke positionen yderligere - i hvert fald får selskaber som Motorola og Sony Ericsson utroligt svært ved at levere overskud på kort sigt. Har Nokia problemer, så har Motorola og Sony Ericsson større problemer,« pointerer senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank, som har den negative undervægt-anbefaling på Nokia-aktien.

Verdens største softwareproducent, Microsoft, kommer med regnskab for 2. kvartal, efter at både indtjeningen og omsætningen kom ud bedre end analytikernes forventninger i 1. kvartal. Prognoserne for 2. kvartal skuffede modsat investorerne, idet Microsoft i større grad ventes at være ramt af afmatningen af den globale økonomi. Indtjeningen ventes at lande mellem 51-53 cent pr. aktie, mens omsætningsprognosen lyder på mellem 17,3-17,8 mia. dollars i 2. kvartal.

Der vil være en del fokus på salget af spillekonsoller, hvor Microsoft står bag Xbox 360, mens konkurrenterne Sony og Nintendo henholdsvis har PlayStation 3 og Wii.

Der har forud for regnskabspræsentationen været omfattende spekulationer om massive nedskæringer hos Microsoft, hvor der i krogene snakkes om tocifrede procentrater af den samlede arbejdsstyrke eller helt op til 15.000 medarbejdere, hvilket svarer til 17 pct. af arbejdsstyrken. Det bliver derfor også interessant at se, om der i forbindelse med regnskabstallene kommer nyt herom.

Fredag
Klassens store dreng, General Electric (GE), er regnskabsaktuel inden amerikansk åbning. GE er verdens største industrikonglomerat, og overraskelser fra giganten kan blive toneangivende for det globale aktiemarked, hvilket vi også har set flere gange i 2008. Helt uhørt er det blevet til tre nedjusteringer i 2008 fra GE, som inden 2008 skulle fem år tilbage for at finde den type meddelelser.

GE er blevet rystet af sine finansaktiviteter, og udviklingen med tiltagende tilbagegang i konjunkturerne vil også påvirke gigantens vigtige industriaktiviteter, modsat bør medicoaktiviterne bedre kunne modstå problemerne. GE's vindenergidivision GE Wind, som er en Vestas-konkurrent, ventes at vise solide vækstrater. Og eventuelle meldinger i GE Wind regnskabet vil blive studeret af Vestas-investorerne.

BRANCHENYT
Læs også