Investorer skal betale over 100 pct. i skat

Skatteminister Kristian Jensen (V) har fremsat et lovforslag, som rammer investorer i investeringsselskaber hårdt. Skatteregningen havde de seneste 10 år været større end afkastet for aktieinvestorer, hvis forslaget havde været gældende ret.

Skatteminister Kristian Jensen (V) har fremsat et lovforslag, som får den konsekvens, at investorer skal betale mere end 100 pct. i skat, såfremt det vedtages.

Ifølge Skatteministeriet er lovforslaget fremsat for at stække spekulanter, der scorer kassen på at investere i skattely, men reelt vil det ramme tusindvis af helt almindelige danskere, der sparer op via. investeringsselskaber.

»Skatten for private investorer bliver i næsten alle tilfælde over 100 pct.,« konstaterer Erik Møller, direktør i Formueplejeselskaberne, som har 20.000 aktionærer.

Lovforslaget, L23, vil gøre investeringsselskaber skattefri, men flytte beskatningen til de enkelte investorer, som skal beskattes som kapitalindkomst hvert år også af ikke-realiserede gevinster.

Topskattebetalere med positiv kapitalindkomst skal derfor betale 59 pct. i skat af gevinster fra investeringsselskaber, men får kun 32 pct. i fradrag for tab.

Dobbelt op
»Man skal betale dobbelt så meget i skat i de gode år, som man kan trække fra i de dårlige,« siger Erik Møller.

Et simpelt regnestykke viser konsekvensen:

Et år udløser en aktieinvestering et tab på 40.000 kr., hvilket giver et skattefradrag på 12.800 kr. (32 pct.). Året efter giver investeringen en gevinst på 50.000 kr., hvilket udløser en skat på 29.500 kr. (59 pct.).

Samlet har investor fået et afkast på 10.000 kr., men betalt 16.700 kr. i skat. En samlet regning på 6.700 kr.

Forslaget giver ikke kun en skat på over 100 pct. i teorien. Formuepleje har regnet på, hvad konsekvensen havde været, såfremt det havde været gældende de seneste 10 år.

I den periode havde skatteregningen været større end afkastet på det danske aktiemarked, mens investeringer i europæiske og globale aktier har givet et samlet tab, men alligevel ville have udløst en betydelig skatteregning undervejs på grund af den løbende beskatning af ikke-realiserede gevinster.

»Det er retskrænkende at gennemføre en beskatning, hvor mange private investorer skal aflevere mere end 100 pct. af en ikke-realiseret gevinst,« siger Erik Møller.

Masser af kritik
Lovforslaget er blevet kritiseret fra alle kanter, og derfor gennemgår Skatteministeriet det i disse dage med henblik på at genfremsætte det.

Mens forslaget har flere utilsigtede konsekvenser, vil det ifølge aktører i investeringsbranchen næppe stække de danske spekulanter, som udnytter udenlandske skattely. Forslaget skal nemlig kun gælde for investeringsselskaber med mindst otte aktionærer.

Hindrer ikke spekulation
»Vil folk spekulere i skattely, kan de gå sammen i grupper af maksimalt syv personer. Så forslaget forhindrer næppe spekulation, men det rammer en masse helt almindelige danskere,« konstaterer Erik Møller.

Foruden private rammer forslaget folk, der investerer via et selskab, men dog ikke nær så hårdt. Til gengæld vil det være en fordel for folk, der investerer i investeringsselskaber med pensionsmidler. De betaler under alle omstændigheder en PAL-skat på 15 pct., men kan se frem til, at selve investeringsselskabet ikke længere skal betale skat.

Det vil også give udenlandske investorer nye muligheder, idet Danmark reelt bliver et skattely, hvis danske investeringsselskaber gøres skattefri.

BRANCHENYT
Læs også