Gasaftale på plads i Moskva

Rusland og Ukraine er nået til enighed om betaling for den russiske naturgas. Ukraine får et prisnedslag på 20 pct. resten af året. Til gengæld slipper Rusland for afgiftsforhøjelser på transitleverancerne til det øvrige Europa.

Forhandlingerne slæbte sig af sted, men i de tidlige morgentimer søndag lykkedes det endelig Rusland og Ukraine at nå til enighed om en aftale, der i hvert fald foreløbigt har afsluttet den langvarige strid om gasleverancer de to lande imellem. En strid, der endnu en gang har betydet drastiske nedskæringer af forsyningerne til især en række central- og østeuropæiske lande.

Rusland giver nabolandet et prisnedslag på 20 pct. på gaskøb. Ukraine vil til gengæld ikke forhøje afgiften for de russiske transitleverancer til andre europæiske lande. Der bliver dog stadig tale om en betydelig prisstigning for Ukraine i årets første kvartal, men udgiften kan falde betydeligt senere på året i takt med det forventede, fortsatte fald i naturgaspriserne. Fra 1. januar 2010 skal Ukraine, der er helt afhængig af de russiske energileverancer, imidlertid betale fuld pris.

Langvarigt møde
Aftalen kom i stand efter et langvarigt møde lørdag mellem de to landes premierministre, Vladimir Putin og Julija Timosjenko, og de to landes statslige energiselskaber, det russiske Gazprom og det ukrainske Naftogaz, er blevet bedt om i dag at have alle relevante dokumenter klar til underskrivelse, oplyste den ukrainske premierminister til russisk tv. Hvornår den endelige underskrivelse sker, er endnu ikke oplyst.

Så snart dokumenterne omkring gasleverancer til Ukraine og transitleverancerne er underskrevet, vil al gasforsyning til europæiske lande være genoptaget, sagde Timosjenko stående ved Putins side efter forhandlingerne, som hun beskrev som vanskelige, men succesfulde.

Forsyninger afbrudt
Den langvarige gasstrid blev skærpet, da Rusland ved årsskiftet afbrød forsyningerne til Ukraine, hvilket medførte, at især en række øst- og centraleuropæiske lande stod uden varmeforsyning. EU modtager omkring en femtedel af sine gasleverancer fra Rusland, og af disse går 80 pct. gennem Ukraine.

Den russiske imødekommenhed er formentlig blevet hjulpet godt på vej af den globale finanskrise, der har ramt Rusland og Ukraine hårdt. Ikke mindst de hastigt faldende oliepriser er en hård belastning for den russiske økonomi. Den ellers gennem længere tid stabile, russiske rubel er gennem de seneste måneder blevet betydeligt svækket, og faldet fortsætter.

Den russiske inflation er nu oppe på omkring 13 pct., og prisstigningerne er dermed nu dobbelt så høje, som regeringen havde som mål, da den seneste finanslov blev vedtaget for godt et år siden.

BRANCHENYT
Læs også