Danfoss holder pause med opkøb

Priserne på virksomheder skal længere ned, mener Danfoss, der i de seneste år har øget gælden kraftigt.

Efter flere år med massive opkøb af virksomheder tager Danfoss en pause med investeringerne i nye selskaber. Industrikoncernen venter, fordi priserne på selskaber skal længere ned.

Eventuelle større opkøb ligger lidt længere ude i horisonten, fordi Danfoss i den nuværende situation ikke vil ud på lånemarkedet. Danfoss har i løbet af en kort periode øget gælden væsentligt, men virksomheden har fortsat masser af kapital til rådighed, understreger ledelsen.

»Der vil være en periode med færre virksomhedshandler. Alle ved, at priserne skal længere ned, men der går nogen tid, før sælgerens forventningerne også er nedjusteret. Mekanismen er den samme som på boligmarkedet,« siger Niels B. Christiansen, koncernchef i Danfoss.

Han fremhæver, at Danfoss har den nødvendige kapital, hvis der kommer attraktive virksomheder til salg til en fornuftig pris. Større handler ventes dog ikke i den nærmeste tid.

»I øjeblikket kan vi ikke se ret langt frem, og vi vil gerne have usikkerheden ned. Investeringer skal finansieres af vores egne midler. Det hører også med, at vi har foretaget mange opkøb, som skal fordøjes. Vi har fyldt mange af de huller, vi ønskede af dække,« konstaterer Niels B. Christiansen.

Både i 2006 og 2007 købte Danfoss nogle håndfulde virksomheder, og opkøbene fortsatte i 2008, selv om de blev færre. De samlede investeringer summer sammen til et milliardbeløb.

Danfoss har også købt aktiemajoriteten i Sauer Danfoss i en stor handel, der blev afsluttet i juli sidste år. Dertil kommer etablering af nye fabrikker i en række lande. Derfor er koncernens gæld øget med knap 6 mia. kr. til i alt 9,6 mia. kr.

»Vi har været igennem en fase, hvor Danfoss er vokset ekstraordinært hurtigt. Vi har købt virksomheder og investeret i fabrikker, maskiner og varelagre langt ud over det normale. Det var det rigtige at gøre, og det vigtige er, at vores gæld fortsat er relativt overkommelig i forhold til vores størrelse og indtjening.«

Koncernchefen afviser, at Danfoss kan risikere at komme i en gældsklemme eller blive presset af rentebyrden.

»Vores kreditter skal ikke refinansieres i morgen. Vi har gælden på lange kontrakter og på vilkår, der er aftalt, før finanskrisen kom på dagsordenen,« siger Niels B. Christiansen.

BRANCHENYT
Læs også