Uroen blussede op

Tilliden til den finansielle sektor led et knæk efter annonceringer af enorme tab i flere store banker.Mange investorer frygter, at banker verden over er på vej ind i en ny æra med store nedskrivninger.

Uroen omkring de finansielle aktier blussede op med fornyet styrke i den forgangne uge, da katastrofale regnskabsmeddelelser var med til at fremprovokere frygt for en nedsmeltning i sektoren.

Strømmen af regnskabsmeddelelser fra banksektoren var imødeset med frygt og ikke uden grund, for hidtil har det ikke skortet på ubehagelige overraskelser, og blandt de værste har været rapporterne fra Deutsche Bank og Royal Bank of Scotland.

Deutsche Bank oplyste tidligere på måneden, at koncernen havde sat knap Fem mia. euro over styr alene i de sidste tre måneder af 2008, og dermed kunne ledelsen fremvise det dårligste kvartalsregnskab i 50 år.

Bedre blev det ikke, da ledelsen i Royal Bank of Scotland måtte indrømme, at underskuddet i banken kunne beløbe sig til 28 mia. pund i 2008, og det er i givet fald ikke kun rekord for banken, men også det største underskud i britisk erhvervshistorie.

Så der er ikke noget overraskende i investorernes bekymrede miner, og mange er bange for, at der kommer nye store nedskrivninger i den finansielle sektor, selv om regeringer verden over står på nakken af hinanden for at donere hjælpepakker.

Der spekuleres nemlig på, om bankerne er på vej ind i en ny æra med nedskrivninger. I efteråret måtte adskillige banker ty til enorme nedskrivninger i forbindelse med tab i det såkaldte sekundære lånemarked, og i de sidste måneder af 2008 udløste det en regulær finanskrise, hvor strømmen af likviditet frøs til is.

Finanskrisen udløste med et snuptag en hård opbremsning i den økonomiske vækst, og det kan blive ensbetydende med, at bankerne nu står over for nye nedskrivninger på deres engagementer med private husholdninger og virksomheder.

Investorerne er altså bevidste om den nye fare, der truer bankerne på indtjeningen, og hvis den negative udvikling accelererer, kan det få konsekvenser for en række andre sektorer. De enorme tab i bankerne og den uro, som omgiver finanssektoren, kan måske resultere i et yderligere tilbageslag for væksten, så recessionen kan blive dybere og længere end først antaget.

Tilbage står så spørgsmålet om effekten af de mange hjælpepakker, der er tilflydt banksektoren på det seneste, men her er investorerne i tvivl om deres virkning.

Under alle omstændigheder er det for tidligt at sige noget præcist om hjælpepakkernes eventuelle virkning - det kan kun tiden vise - men i aktiemarkederne er der en snigende bekymring for, at de mange hjælpepakker langt fra er tilstrækkeligt til at klare ærterne.

Støtteforanstaltningerne fra regeringerne er ellers ganske omfattende, men det er den økonomiske afmatning også, så kræfterne i hjælpepakkerne har måske ikke den fornødne styrke til at tæmme recessionen.

Meningerne herom er delte, men at den økonomiske situation lader meget tilbage at ønske, er der ingen tvivl om. I sidste uge var EU-kommissionen klar med en ny prognose for udviklingen i økonomien, og i den forudser økonomerne et fald i væksten på 1,8 pct. i 2009.

Mange investorer ser imidlertid et lille lys i mørket i form af udspil fra den amerikanske præsident, Barack Obama, der har lagt op til gigantiske investeringer i blandt andet infrastrukturen i USA - noget der kan være med til at fremtrylle holdbar fremgang i væksten.

BRANCHENYT
Læs også