Dansk Byggeri: 12.000 job hos underleverandører er i fare

1.000 mand i byggebranchen holder gang i 800 arbejdspladser i følgeindustrien. Byggeriet hævder, at man kan lægge 12.000 til de 15.000, som direkte bliver ramt af nedgangen.

Den stigende arbejdsløshed i byggeriet vil brede sig som ringe i vandet til alle underleverandørerne. Beregninger fra Dansk Byggeri viser, at hver gang der fyres 10 medarbejdere i byggeriet kommer det til at koste otte job hos underleverandørerne.

Og det kan blive et stort antal ekstra fyresedler, der drejer sig om. Den seneste prognose fra Dansk Byggeri viser, at antallet af arbejdsløse bygningsarbejdere det næste år vil stige med 15.000 personer.

»Når krisen kradser i bygge- og anlægsindustrien, river den også andre erhverv med sig. Vores beregninger viser, at 15.000 arbejdsløse hos vores medlemmer betyder, at producenter af byggematerialer, og andre, der leverer til byggeriet, kommer til at fyre 12.000 medarbejdere. 10 personer i byggeriet holder andre otte medarbejdere i gang i følgeindustrien,« siger erhvervspolitisk chef Torben Liborius fra Dansk Byggeri.

»Det haster«
De seneste beregninger fra Dansk Byggeri følger den udvikling, som også Dansk Industri har spået: Arbejdsløsheden bliver stor og kommer hurtig.

Begge arbejdsgiverorganisationer prøver gennem et stort lobbyarbejde, at få regeringen og kommunerne til at sætte gang i offentlige investeringer for at modvirke krisen hos deres medlemmer.

»Hvis eksempelvis kommunerne begynder at rette op på det vedligeholdelsesefterslæb, der er, kan man stoppe noget af stigningen i arbejdsløsheden. Og det vil også hurtigt slå igennem til underleverandørerne. Jeg tror også, at politikerne er begyndt at indse, at det haster,« siger Torben Liborius.

Ledighed og konkurser
Ved udgangen af 2008 var ledigheden for bygge- og anlægsarbejdere på 6,1 pct. Den, forventer Dansk Byggeri, stiger til 17 pct. inden udgangen af i år. Det svarer til næsten en tredobling.

I hele 2008 gik 715 virksomheder i bygge- og anlægsbranchen konkurs. Det var en stigning i forhold til 2007 på 63 pct. Bygge- og anlægsbranchen udgør, ifølge Dansk Byggeri, 11 pct. af de danske virksomheder, men stod for mere end 19 pct. af alle konkurser.

De seneste års opsving har dog også betydet, at der blev oprettet ekstraordinært mange nye virksomheder inden for byggebranchen.

BRANCHENYT
Læs også