Ringe udbytte til investorerne

Der er udsigt til mere end en halvering i udbytterne på investeringsbeviser her til foråret.

De flere end 850.000 medlemmer af investeringsforeningerne kan se et magert forår i møde. Værdien af deres investeringsbeviser er faldet kraftigt. Og der bliver ikke meget udbyttebetaling at trøste sig med. Forårets udbytter fra investeringsforeningerne kan blive mere end halveret til 10-12 mia. kr.

De seneste tre år har investeringsforeningernes udbytter sat rekord på rekord. Men nu går det brat den anden vej. Voldsomme kursfald og et dyk i udlodningerne fra de virksomheder, foreningerne investerer i, sætter tydelige spor på de foreløbige udbytteprocenter fra afdelingerne. Og det mærker de danskere, der indregner udbyttebetalingerne i deres budget.

Store foreninger som Bankinvest Højrentelande, der i fjor udbetalte 12,25 kr. pr. bevis, venter at udbetale 7 kr. pr. bevis i år. Og hos Sparinvest Value Aktier er det ventede udbytte pr. bevis reduceret fra 27,75 til blot 4 kr.

Betydelige fald
»Vi vil se betydelige fald i udbyttebetalingerne i forhold til sidste år. Det er bestemt ikke urealistisk at tale om mere end en halvering. Da udbyttebetalingerne satte rekord sidste år, var det afdelinger med udenlandske obligationer og aktier fra emerging markets, der bidrog med de absolut største summer. De bidrager stort set ikke med nogen penge i år,« konstaterer Karsten Henriksen, chefanalytiker fra Morningstar.

Mere end en halvering
Danmarks største investeringsforening, Danske Invest, udbetalte sidste år seks mia. kr. i udbytte til sine detailinvestorer efter generalforsamlingerne. Men det tilsvarende udbytte for 2008 er reduceret med godt 53 pct. til 2,8 mia. kr.

»Aktieafdelinger og afdelinger med udenlandske obligationer gav vældigt høje udbytter forrige år, men ikke for 2008. Til gengæld kan de mange med deres basisinvestering i en af de mange afdelinger for danske obligationer glæde sig over pæne udbytter og gode afkast,« siger vicedirektør Finn Kjærgård, Danske Invest.

Også direktør Michael Albrechtslund fra Sparinvest Fondsmæglerselskab bekræfter, at der kun bliver små udbytter i forhold til niveauet de seneste år.

»Det har været svært at skaffe realiserede kursgevinster, men lidt er da tjent, så det er ikke bare udbyttebetaling, vi sender direkte videre til vore medlemmer fra de virksomheder, vi har investeret i,« pointerer Michael Albrechtslund.

BRANCHENYT
Læs også