Novo Nordisk blander sig

Blandt masser af udenlandske regnskaber er Novo Nordisk i den kommende uge største danske selskab, der præsenterer regnskab.Investorerne vil lede efter brancher, der ikke er så følsomme over for krisen.

Efter en ringe begyndelse på den globale regnskabssæson har gode regnskaber fra den svenske netværksgigant Ericsson, den amerikanske teknologigigant IBM og forbrugerelektronikproducenten Apple givet lidt håb.

I den kommende uge vil investorerne fortsætte med at lede efter nicher og brancher, som er modstandsdygtige over for recessionen og presset på forbrugerne.

Novo Nordisk er aktuel med årsregnskab, og netop Novo har klaret sig godt i lyset af det seneste halve års værdidestruktion på aktiemarkederne.

Mandag
Den typografiske virksomhed Glunz & Jensen er aktuel med halvårsregnskab, men det sker, efter at selskabet den 16. januar præsenterede foreløbige tal og ved denne lejlighed sænkede forventningerne til helåret 2008/09.

Glunz & Jensen skrev, at nedjusteringen havde afsæt i de ændrede økonomiske forhold i den vestlige verden. Den foreløbige melding har pillet spændingen ud af præsentationen.

Inden de europæiske markeder åbner, ventes hollandske Philips at levere årsregnskab. Philips har siden 2001 brugt tiden på at skabe sig en mere stabil forretning ved frasalg af it-relaterede enheder til fordel for mere indtjeningsstabile enheder; medicinaludstyr, el-pærer samt forbrugerelektronik. Den strategiske ændring hos Philips kom, efter at it-boblen sprang i år 2000. Aktiemarkederne er endnu en gang nedsmeltet, men denne gang er udgangspunktet boligmarkedet, finanssektoren og forbrugerne, så det bliver spændende at følge med i, hvordan Philips klarer sig efter den årelange strategiske omlægning.

Fra den amerikanske scene kommer de store regnskaber fra finanskortkoncernen American Express, fastfoodkæden McDonald's og Caterpillar, som producerer store entreprenørmaskiner.

Tirsdag
Investorerne i Bang & Olufsen får nyt fra den tyske konkurrent Loewe, som er aktuel med sit regnskab for 4. kvartal. Den tyske producent af video- og audioudstyr har de seneste par kvartaler overhalet B&O, eftersom der har været tale om en fremgang for både omsætningen og især indtjeningen, hvilket sker til trods for afmatningen af den globale økonomi.

Det modsatte billede findes hos B&O, som kæmper med en større omstrukturering af selskabet og et dundrende underskud og først i regnskabsåret 2009/2010 venter at kunne opnå et nulresultat. Loewe venter en driftsindtjening på 28 mio. euro for helåret, mens omsætningen ventes at lande på 380 mio. euro.

Den tyske teknologi- og industrigigant Siemens vil tage opmærksomheden med sit regnskab for 1. kvartal. Siemens hører til blandt Europas største virksomheder, og afvigelser i regnskabet kan blive toneangivende for de europæiske aktiemarkeder. For Vestas-investorerne vil fokus være på meldingerne om Siemens' vindmølleaktiviteter.

I USA vil tirsdagens største regnskab komme fra kemikaliegiganten Dupont.

På den makroøkonomiske scene vil fokus rettes mod det tyske Ifo-erhvervsbarometer, og her venter økonomerne endnu et fald og denne gang til 81 fra 82,6. Det ventes, efter at Ifo's hovedindeks er faldet syv måneder i træk.

»Der er ikke meget, som tyder på, at den negative tendens vil vende, og jeg venter et fald til 81 i hovedindekset. Industriproduktionen og ordreindgangen har vist store fald tre måneder i træk, og det er kombineret med, at den tyske ledighed er begyndt at stige, hvilket lægger en dæmper på privatforbruget til skade for virksomhedernes afsætning. Yderligere er den tyske eksport begyndt at falde. ECB's rentesænkninger og udsigter til flere af slagsen tillægger jeg ikke den store betydning, da det tager tid for sænkningerne at slå igennem,« vurderer seniorøkonom Werming K. Pedersen fra Sydbank.

Onsdag
Det bliver en travl dag på den internationale scene. Medicinalsektoren kommer i søgelyset med regnskaber fra schweiziske Novartis og amerikanske Pfizer. Novartis er aktiv på diabetesmarkedet og er konkurrent til Novo Nordisk. Situationen hos Novartis og Pfizer er vidt forskellige, da Novartis har en stærk pipeline, mens Pfizer, som hovedparten af medicinalindustrien, er presset af manglende medikamenter under udvikling. Pfizer henter 25 pct. af sine indtægter fra det kolesterolsænkende medikament Lipitor, som kæmper mod øget konkurrence.

I Tyskland er Europas største softwareproducent, SAP AG, regnskabsaktuel. Onsdagens amerikanske regnskaber kommer fra telegiganten AT&T og flyproducenten Boeing.

Den amerikanske centralbank holder rentemøde, efter at renten i december blev sænket til 0,25 pct. Med den lave rente er der ikke mulighed for rentesænkninger, så fokus vil blive flyttet over på centralbankens efterfølgende melding om den økonomiske udvikling og de problemer, som økonomien står overfor.

Centralbankchef Ben Bernanke har tidligere pointeret, at en dyb recession skal afværges med kvantitative tiltag såsom opkøb af stats- og realkreditobligationer samt vækstpakker i stil med den/dem, præsident Barack Obama har annonceret.

Torsdag
Novo Nordisk fremlægger årsregnskab, som ventes ved otte-tiden. Over det seneste år har investorerne haft øjnene rettet mod det ventede succesmedikament Liraglutide, som har fået markedsføringsnavnet Victosa. Novo Nordisk har annonceret Victosa-markedsføringen til at begynde i sommeren 2009 trods de seneste udskydelser af den sidste ekspertdiskussion hos de amerikanske sundhedsmyndigheder. Ekspertdiskussionen, som er blevet udskudt gang på gang, er sat til den 2. marts, hvilket tidligere har givet bekymringer om en forsinkelse af selve lanceringen.

Novo Nordisk hører til blandt de få, som har givet 2009-prognoser, så meldingerne herom vil være rettet mod eventuelle justeringer. Novo Nordisk venter at nå en omsætnings- og driftsindtjeningsvækst på 10 pct. i 2009.

Investorerne i IC Companys får nyt fra svenske Hennes & Mauritz, som er aktuel med regnskabstal for 4. kvartal. Tøjsalget har de seneste par kvartaler været kraftigt faldende som følge af en mindsket købelyst hos forbrugerne, og selv om Hennes & Mauritz bør være mere immun over for udviklingen med sin position i det billige prissegment, går selskabet ikke ram forbi.

Det amerikanske finanshus JPMorgan sænkede torsdag i sidste uge sin anbefaling på aktien fra neutral til undervægt, mens kursmålet blev sat til 295 skr. pr. aktie.

Aktien handles i skrivende stund i 310 skr. pr. aktie. JPMorgan er bekymret for en svækkelse af det nordiske tøjmarked, som er præget af overkapacitet, intens konkurrence og høje lønomkostninger.

Derudover skriver finanshuset, at bruttomarginen vil komme under pres i år på grund af en stærkere dollar, idet selskabet gør størstedelen af sine indkøb i dollar-relaterede valutaer. Tyskland er det største marked for Hennes & Mauritz og har ifølge finanshuset viste styrke hen over jul og har desuden her haft en god begyndelse på det nye år, men det tyske tøjsalg vil blive væsentligt svækket som følge af en forværring i arbejdsmarkedet.

Fredag
FLSmidth-investorerne ser mod det finske, hvor Outotec er regnskabsaktuel. Outotec er konkurrent til FLS Minerals, og dermed får investorerne et indblik i, hvor hårdt Outotec er ramt af minesektorens neddrosling på investeringerne, og dermed en indikator for, hvor hårdt branchen er ramt.

De store regnskaber kommer fra den amerikanske hygiejneproduktproduktkoncern Procter & Gamble og industri- og teknologikoncernen Honeywell International. Olieindustrien kommer med regnskaber fra Exxonmobil og Chevron. •

BRANCHENYT
Læs også