Priseksplosionen udeblev

Den overhængende fare for en ny fødevarekrise synes at være drevet over. •Kornlagrene vokser hurtigere end ventet, og den økonomiske krise dæmper forbruget.

For bare et år siden syntes intet at kunne standse kornprisernes himmelflugt. Efter en længere årrække med stabile priser på ca. 100 euro for et ton hvede, begyndte priserne at stige i 2006, og i forsommeren 2007 begyndte det for alvor at rumle.

Flere år i træk havde det globale forbrug af korn oversteget produktionen. Kornlagrene i EU og USA var gradvist blevet tømt, og den økonomiske vækst resulterede i et hastigt stigende forbrug af fødevarer i folkerige lande som Kina, Indien og Rusland. Samtidig havde USA indledt en udbygning af bioethanol-industrien, som forbrugte millioner af tons majs.

Totalt sammenbrud
I løbet af sommermånederne 2007 steg den svage rumlen gradvist i styrke. Frygten for, at verden skulle løbe tør for fødevarer, voksede, og spekulanterne strømmede mod råvarebørserne. Resultatet var to dramatiske priseksplosioner i efteråret 2007 og foråret 2008. Prisen på et ton hvede nåede helt op at røre 300 euro, og der blev hvisket om, at 400 euro var en mulighed.

Siden fulgte det totale sammenbrud. 2008-høsten blev rekordstor. Olieprisen kollapsede og trak bioethanolen med i faldet. Finanskrisen accelererede, og spekulanterne flygtede fra råvarebørserne. Resultatet var uundgåeligt: kornpriserne styrtdykkede. Den foreløbige bund har været 125 euro.

De lave priser på korn fik mange til at tro, der var sat vand over til en ny priseksplosion. Logikken var, at de lave kornpriser ville få landmænd verden over til at reducere produktionen, hvilket kunne medføre en ny priseksplosion i efteråret 2009.

Lagrene er vokset
Stik mod forventningen er kornlagrene imidlertid vokset ganske betragteligt. Dels fordi 2008-høsten viste sig at være endnu større end ventet. Dels fordi forbruget flere gange er blevet justeret ned. Samtidig er størrelsen af de tilsåede arealer til 2009-høsten ikke faldet så meget som ventet. Dermed fortoner landmændenes håb om en ny priseksplosion sig i det fjerne.

»Det er ekstremt vanskeligt at vurdere, hvordan priserne kommer til at bevæge sig på lidt længere sigt. Lige nu har bioethanol mistet sin evne til at trække hele markedet op. Det i sig selv kan forhindre kornprisen i at komme op igen. Omvendt taler meget for, at oliepriserne (og dermed ethanolpriserne) er kommet rigeligt langt ned, og den nye amerikanske præsident har lovet, at han vil fremme produktionen af bioethanol,« påpeger Asbjørn Børsting, adm. direktør for grovvarekoncernen DLG.

Asbjørn Børsting anerkender, at en række faktorer taler for, at priserne kan falde yderligere. Men han understreger, at andre faktorer kan trække prisen op. »Der er en vis sandsynlighed for, at forbruget ikke falder yderligere. De internationale likviditetsproblemer er forhåbentligt også toppet, og dermed reduceres uviljen mod at eje lagre (som kræver likviditet). Hvis der samtidig kommer gang i ethanol-produktionen igen, og 2009-høsten kun bliver af gennemsnitsstørrelse, så er der rimelige muligheder for højere priser sidst på året,« vurderer Asbjørn Børsting.

Stor uenighed
Saxo Banks råvareanalytiker, Ole Sloth Hansen, vurderer, at hvedeprisen ved udgangen af 2009 vil være omkring 180 euro en stigning på 30 euro fra det nuværende niveau. Handelsrådgiver Palle Jakobsen fra Agrocom.dk vurderer til gengæld, at prisen vil falde 25-50 euro til niveauet 100-125 euro.

Det eneste, alle i markedet synes enige om, er, at intet længere tyder på, at 2009 kan byde på priseksplosioner af samme kaliber som 2007 og 2008.

BRANCHENYT
Læs også