Kontorer og butikker under stigende pres

Ejendomme Forventninger til 2009 afspejler den aktuelle økonomiske situation. Men markedet for brugerejendomme går ikke i stå under en recession, mener EDC Erhverv.

Stigende ledighed og fortsatte finansieringsproblemer sætter ejendomsmarkedet under pres i 2009. Men der er også lyspunkter forude i form af fortsat udlejningsaktivitet, mener afdelingsdirektør Bjarne Bering fra EDC Erhverv i København.

»Jeg tror, at renten vil fortsætte med at falde i 2009, mens finansieringen fortsat vil være en stor udfordring i lang tid. Den nye markedssituation kommer efter min mening til at herske i nogle år, indtil erhvervslivet og forbrugerne igen tør tro på fremtiden,« lyder det fra Bjarne Bering.

Han forventer, at første halvår 2009 vil byde på et prisfald på omkring 10 pct. på kontorlejemål i hovedstadsområdet - men med store variationer.

»Overordnet set vil vi se en stigende kontorledighed. Det bliver især en udfordring at fastholde niveauet i Ørestad og Sydhavnen, der går en svær tid i møde. Nye byggerier bliver færdige, og det bliver svært at få dem udlejet. Bedre ser det ud i København K., hvor vi endnu ikke har set de store følger af finanskrisen. Men jeg tror, at vi overordnet set vil se stigende efterspørgsel på mindre lokaler, efterhånden som virksomhederne tilpasser sig,« mener han.

Hans kollega i Home Erhvervscenter København, partner Claus Hald, er overordnet enig i prognosen.

»Tomgangen vil være stigende, og jeg tror også, at nogle af de dyreste kontorer må lidt ned i pris. Det gælder både salg og udleje. Men det er meget naturligt, da mange virksomheder har skåret ned i både medarbejderstab og øvrige udgifter. Planlagte udvidelser bliver sat lidt i bero, og man nøjes måske med lidt færre kvadratmeter,« mener Claus Hald. Der er også positive toner i mæglernes forudsigelser. Hos EDC regner man med, at hovedstadsområdets erhvervsliv vil agere professionelt og stå de økonomiske udfordringer flot igennem.

»København er en by med et hav af små og mellemstore, fleksible virksomheder, der hurtigt tilpasser sig en ny markedssituation. Derfor vil vi se en fortsat aktivitet. Men vi mærker også, at beslutningstiden hos virksomhederne er betydeligt længere end for et halvt år siden,« siger Bjarne Bering.

Optimisme i provinsen
De større danske provinsbyer som Århus og Aalborg mærker også, at de nye markedsvilkår er ved at bide sig fast - men optimismen er bevaret. Det siger Søren Leth Pedersen fra EDC Erhverv i Århus.

»Kontormarkedet er præget af, at mange virksomheder har sat de store beslutninger på stand by. I Århus og Midtjylland er udbuddet af kontorejendomme stigende, bl.a. via nybyggerier. Vi forventer, at der kommer omsætning i markedet i 2009, efterhånden som virksomhederne tilpasser sig markedet og flytter til mindre kontorlokaler. Som erhvervsmæglere kommer vi ikke til at mangle opgaver, men ledigheden vil være stigende, og lejeniveauet kommer under pres. Der er ikke mange købere på banen, men der er fortsat efterspørgsel på lejemål,« siger han.

Hans kollega hos Home Erhvervscenter Østjylland, Martin Fasdal, ser allerede nu en tendens til stigende tomgang - den er ikke voldsom, men udviklingen er tydelig.

»Østjylland er et attraktivt område. Mange virksomheder ønsker at etablere sig her, og vi har et stort købedygtigt befolkningsgrundlag. Derfor forventer vi ikke, at regionen bliver hårdest ramt. Men ingen kan vel være i tvivl om, at der selv i de bedste regioner vil blive tale om en mærkbar opbremsning og nedgang i aktiviteterne, hvilket blandt andet vil medføre øget tomgang på erhvervslokaler og ejendomme. Vi forventer forsat en god efterspørgsel på topbeliggenheder i Østjylland indenfor alle segmenter, men alt vil blive mærket af situationen,« siger Martin Fasdal.

I Sydjylland glæder direktør Børge S. Mensel fra EDC Erhverv Poul Erik Bech i Kolding/Sønderjylland sig også over et stærkt marked for lager- og logistikejendomme.

»Der er fortsat gang i udlejningen i Kolding og sydpå langs motorvejen helt til den tyske grænse,« siger han. Til gengæld ser det sværere ud på markedet for kontorejendomme. Her er mange ledige kvadratmetre.

BRANCHENYT
Læs også