Svensk forbindelse idømt 10 måneders fængsel

Mikael Ljungman, der hjalp Bagger på flugten gennem USA, er idømt fængselstraf. •Han er imidlertid forsvundet, og også bagmandspolitiet er interesseret i, at han dukker op.

Stein Baggers svenske forretningspartner, Mikael Ljungman, skal 10 måneder i fængsel for regnskabsfusk. Det har den svenske landsret, Svea Hovrätt, i Stockholm netop afgjort, rapporterer flere svenske medier.

Turen bag tremmer skyldes, at retten fandt ham skyldig i bogføringsfusk og skattesnyd. Ud over dommen på 10 måneders fængsel er Mikael Ljungman fradrømt retten til at drive virksomhed i Sverige i tre år.

Mikael Ljungmans forbindelse til den danske IT Factory-skandale er, at den 45-årige svensker senest har stået i spidsen for det svenske e-handelsfirma Xiop AB, der umiddelbart synes at have været en medvirkende brik i Stein Baggers leasing-cirkus. Et cirkus, som angiveligt har kostet banker og leasingselskaber mere end 1,2 mia. kr.

Klækkelig rabat
Selv om Ljungman skal i fængsel, er landsretsdommen udtryk for en klækkelig rabat til den svenske svindler. Da byretten i februar 2007 afsagde dom i sammen sag, lød afgørelsen på to års ubetinget fængsel og fem års forbud mod at drive virksomhed i Sverige.

Mikael Ljungman var ikke selv til stede i retten, da dommen blev afsagt. Efter dommen i 2007 flyttede han til USA sammen med sin familie, nærmere bestemt til New York.

Det var her, at Stein Bagger mødte Mikael Ljungman den 28. november på sin flugt ud af Dubai. Det var også her, at Mikael Ljungman gav Stein Bagger nøglerne til sin sorte Audi A8, et ukendt kontantbeløb og flere kreditkort. Bilen og pengene bragte Bagger tværs over USA til Los Angeles, hvor han overgav sig til amerikansk politi.

Forsvundet og jaget
Selv tog Mikael Ljungman turen hjem til Stockholm efter mødet med Bagger. Ljungman har således fulgt flere af retsmøderne i landsretssagen, men i dag er han forsvundet.

Ud over svensk politi jagter bagmandspolitiet også den kreative svensker, idet bagmandspolitiet gerne vil drøfte flere aspekter af IT Factory-sagen med Mikael Ljungman.

Men indtil videre går politiinspektør Jesper Friedrichsen ud fra, at svenskeren vil stille op til en snak.

»Umiddelbart tror jeg ikke, det vil betyde noget for vores efterforskning, at Mikael Ljungman er blevet dømt i Sverige. Vi går ud fra, at han gerne vil tale med os på det tidspunkt, hvor vi skal afhøre ham,« siger Jesper Friedrichsen.

I mellemtiden fortsætter afhøringerne af hovedpersonen, Stein Bagger, som i øjeblikket møder bagmandspolitiets efterforskere flere gange om ugen.

BRANCHENYT
Læs også