Vilde vækstrater inden for virtualisering

Tocifrede vækstrater inden for virtualisering er efterhånden blevet dagligdag ifølge de store it-analyseinstitutter.

Virtualisering på x86-arkitekturen er kommet for at blive - finanskrise eller ej.

Kunderne er vilde med teknologien, der efter store investeringer kan give endnu større besparelser. Og virtualiseringsselskaberne med VMware i spidsen spinder guld på teknologi-begejstringen.

Så kort kan man konkludere på forskellige it-analyseinstitutters syn på bundlinjen i virtualiseringsudviklingen nu og i de kommende år.

It-analysehuset Gartner vurderer eksempelvis, at virtualiserings-software vil omsætte for knap 16 milliarder kroner i det indeværende år, hvor der globalt set vil være en tilslutning på 20 procent af virksomhederne mod de nuværende 12 procent.

Frygter Microsoft
Alene VMware omsatte for 10,9 milliarder kroner i 2008, og sidder massivt på virtualiserings-software-markedet.

Flere konkurrenter er dog i hælene på virtualiseringskæmpen, som frygter Microsoft mere end nogen anden.

"Jeg kender Microsoft både inde- og udefra, og selskabet har rigtig mange ressourcer at kaste ind på virtualiseringsmarkedet."

"Det er nok den spiller inden for virtualisering, der kan begå flest fejl, mens vi andre hele tiden er tvunget til at gøre de rigtige ting," lyder vurderingen fra VMware-boss Paul Maritz på selskabets virtualiseringskonference i Cannes.

Paul Marritz har tidligere været ansvarlig for udviklingen af Windows-styresystemer og Internet Explorer hos Microsoft, hvor han rangerede lige under Bill Gates og Steve Ballmer i hierakiet. Inden for det spirende desktop-virtualiseringsmarked vil omsætningen blive tredoblet for de helt store spillere som VMware, Citrix og Microsoft, der sammen med en række mindre firmaer ifølge Gartner skal deles om en omsætning på knap to milliarder kroner i 2009.

Her ser analysehuset strengt på, at desktop-virtualisering leverer operativsystem, applikationer og data, hvilket også er tilfældet med analytikerne fra Forrester Resarch.

"Den store forskel fra traditionelle tynde klienter og desktop-virtualisering er brugervenligheden, fordi brugerne har præcis samme oplevelse og præcis samme kontrol med en virtuel desktop som på deres egen pc," forklarer Forester Resarch-virtualiseringsanalytiker Natalie Lambert til Computerworld.

Udvidet begreb for desktop-virtualisering
Et andet stort it-analyseinstitut IDC opererer med et noget mere udvidet begreb for desktop-virtualisering, fordi IDC-analytikerne kun ser på virtuelle brugergrænseflader, når de skal gøre regnskabet op.

Det betyder, at begrebet også indeholder remote-computing eller traditionelle tynde klienter, som er et flere år gammelt begreb.

Knap 8,9 milliarder kroner regner IDC med, at desktop-virtualiserings-industrien omsatte for i 2007 mod godt 12 milliarder kroner i 2010.

I Norden hævder IDC, at virtualiseringspenetrationen er langt højere end verdensgennemsnittet.

Specielt server-virtualisering har i de senere år vundet frem i danske og nordiske virksomheder.

En undersøgelse fra IDC blandt 600 it-beslutningstagere i Norden har vist, at 36 procent af de nordiske virksomheder i dag anvender virtualiseringsteknologi.

BRANCHENYT
Læs også