Gebyrchok til posthuskunder

En ekstraregning på op mod 100 mio. kr. venter hundredtusinder af danskere.Post Danmark og Danske Bank hæver gebyret for girokortbetalinger med 33 pct.

Ulrich Borch

Fremover bliver det markant dyrere at betale sine regninger på posthuset. Hundredtusinder af postkunder står til en årlig ekstraregning på op mod 100 mio. kr.

Fra næste måned stiger prisen for at betale et girokort på posthuset med 33 pct., så kunderne fra den 1. april skal betale 20 kr. i gebyr for at betale en telefonregning på måske 150 kr. Det får ikke ros af Forbrugerrådet.

»Det er en prisstigning, der rammer de svage i samfundet. Dem, som ikke er en del af internet- og informationssamfundet. Så det kan vi godt være bekymrede over,« siger Martin Salamon, økonomisk politisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Han peger på, at kritikken ikke skal forstås sådan, at Forbrugerrådet per definition er imod prisstigninger. Man skal blot gøre sig klart, at gebyrhoppet på 33 pct. rammer skævt, lyder budskabet.

Urimeligt over for ældre
Heller ikke i Ældre Sagen udløser eksplosionen i gebyrbetalingen jubel.

»En prisstigning på 33 pct. virker voldsom og urimelig. Gebyrstigningen vil veje relativt tungere i mange ældres økonomi, fordi den aldersgruppe i mindre grad end andre har adgang til internettet i hjemmet og dermed adgang til netbank,« forklarer Mirjana Saabye, sundhedspolitisk konsulent i Ældre Sagen.

Almindelig regulering
Post Danmark ønsker ikke at kommentere gebyrstigningen. I stedet henviser den statsejede virksomhed til Danske Bank, idet Danmarks største finanskoncern har indgået en aftale med Post Danmark om at håndtere girokortbetalingerne på landets postkontorer. Derfor er det ifølge Post Danmark-ledelsen suverænt Danske Bank, der fastsætter gebyrets størrelse.

Afdelingsdirektør i Danske Bank Karsten Ahlquist afviser, at et prishop på 33 pct. er en markant stigning.

»Det er det sådan set ikke. Prisen har ikke været reguleret et stykke tid. Vi har øgede udgifter til løn og transaktioner. Derfor sker stigningen som led i den almindelige pristalsregulering,« siger Karsten Ahlquist.

Han afviser samtidig, at der er tale om en pengemaskine for Danske Bank.

»Det er ikke nogen cash cow, og i øvrigt falder antallet af girokortbetalinger på posthusene,« siger Karsten Ahlquist.

Post Danmark oplyser, at aftalen om prisstigningen på girokortgebyret er indgået i forbindelse med en nylig treårig aftale med Danske Bank om håndtering af girobetalinger i postbutikker og på postkontorer.

BRANCHENYT
Læs også