Succes lukker butikker om søndagen

Rema 1000 har så stor vækst, at 48 butikker er blevet søndagslukket. Kæden vil have ændret lukkeloven, så forretninger ikke straffes for at have høj omsætning.

J¯RGENSEN VALDEMAR

Discount har så voldsom vækst, at lavpriskæderne er tvunget til at lukke en række butikker om søndagen, selv om det ofte er ugens bedste dag. Årsagen er, at forretningerne passerer den tilladte omsætningsgrænse.

Paradoksalt nok rammer reglerne ikke mindst butikker i købmandssektoren, som er modstander af at liberalisere lukkeloven. Rema 1000, som er medlem af De Samvirkende Købmænd, DSK, ser dog gerne en opblødning. Kæden foreslår, at reglerne ændres, så det bliver butikkernes størrelse og ikke omsætningen, som afgør muligheden for at holde åbent på søndage.

Omsætning steg 16 pct.
Op mod 100 butikker blandt discountkæderne har været nødt til at lukke fra årsskiftet, fordi omsætningen sidste år var højere end grænsen på 29,8 mio. kr. Dermed er Netto, Fakta, Rema 1000 og Kiwi blevet ramt af deres egen succes, for i takt med den økonomiske afmatning er forbrugerne i stadig større antal strømmet til lavprisforretningerne.

Væksten har været størst hos Rema 1000, hvor de enkelte butikker i gennemsnit har haft en stigning i omsætningen på 16 pct. Rekordfremgangen betyder, at kæden har været nødt til at søndagslukke 48 butikker. Kun 45 ud af 175 forretninger har nu mulighed for at holde åbent om søndagen.

»Det er ærgerligt, for søndag er en god handelsdag for os, og den er populær blandt kunderne. Rema 1000 er typisk placeret i nærområdet, og vi vil gerne have, at kunderne får mulighed for at handle hos os gennem hele ugen,« siger Henrik Burkal, administrerende direktør i Rema 1000.

Til støtte for lokalhandel
Omsætningsgrænsen i lukkeloven betyder reelt, at butikker med den største succes bliver ofre for reglerne. Jo flere kunder der er i forretningerne, desto hurtigere rammer omsætningen loftet. Rema 1000 foreslår derfor en anden model.

»I dag servicerer mange discountbutikker lokalområdet. Men hvorfor er det omsætningen, som skal være afgørende? I stedet burde butikkens størrelse afgøre, om man må holde åbent om søndagen. Det ville harmonere med reglerne i planloven, hvor man giver tilladelser efter størrelse og ikke efter omsætning,« siger Henrik Burkal.

Begrænsningerne i lukkeloven og reglerne i planloven skal bl.a. sikre, at handelslivet i bymidterne og i lokalsamfundet bevares, så al handel ikke samles i store indkøbscentre i udkanten af byerne, som det er almindeligt i bl.a. Sverige og USA.

»Jeg har sympati for, at man vil støtte den lokale forsyning. Den funktion har discountbutikkerne i stor udstrækning, og det ville blive endnu mere udbredt, hvis de fik lov at holde åbent hele ugen uanset omsætning,« argumenterer Henrik Burkal.

Discountsektoren har siden den økonomiske opbremsning haft en markant vækst i omsætningen. De danske forbrugere er langt mere prisbeviste end for blot et år siden. Derfor strømmer kunderne til lavprisforretningerne, mens supermarkeder og specialbutikker taber omsætning.

BRANCHENYT
Læs også