B&O har behov for millioner

Aktionærerne i den kriseramte Struer-koncern giver fuld opbakning til at hente 400 mio. kr. på aktiemarkedet.

Foto: B&O Foto: B&O

B&O-formand afviser kategorisk, at sammenlægning af aktieklasser lægger op til salg af virksomheden.

Bang & Olufsens økonomi må og skal have et løft. Derfor gennemføres der i april en aktieemission, som samlet vil tilføje 400 mio. kr. til den danske audio- og videokoncerns kasse.

Aktionærerne gav onsdag på en ekstraordinær generalforsamling fuld opbakning til aktieudvidelsen. På forhånd har de største aktionærer garanteret, at de vil tegne sig for 200 mio. kr. Målet er at hente tilsvarende i emissionen, som rettes mod de eksisterende aktionærer.

B&O-bestyrelsen forventer at have et prospekt klar i april, efter at koncernens regnskab for 3. kvartal af 2008/09 præsenteres. Udbudskursen for de nye aktier bliver fastsat derefter.

Kapitaltilførslen og selskabets krise med udsigten til stort millionunderskud i 2008/09 blev kun mødt med ganske få kommentarer på generalforsamlingen.

Utilfreds aktionær
Aktionær Jens Mogensen Jensen fastslog, at han var ganske utilfreds med B&O's samlede udvikling og rettede kritik mod bestyrelsen. Men han fastslog dog, at det er nødvendigt med aktieudvidelsen, selv om der må være tale om »verdenshistoriens dårligste tidspunkt« for salg af nye aktier.

B&O's bestyrelsesformand, Jørgen Worning, siger, at situationen i selskabet kræver handlingen. Solvensgraden faldt til 40 pct. ved afslutningen af halvårsregnskabet 2008/09. Efter forhandlinger med selskabets banker og de store aktionærer er det derfor besluttet at udvide aktiekapitalen. Målet er på langt sigt at få solvensgraden hævet til over 50 pct.

»Set i lyset af den nuværende situation og den nærmeste fremtid skal der rejses ca. 400 mio. i emissionen. Det kan altid diskuteres, hvor stort et beløb vi skal gå efter. Men i den internationale kreditkrise, hvor likviditeten er dårlig, og den kapitalstruktur, som B&O har, vil vi gennemføre en begrænset emission,« siger Jørgen Worning.

En konsekvens af aktieudvidelsen er også, at de to nuværende aktieklasser lægges sammen. De store aktionærer, som har siddet på A-aktionærer, har besluttet at nedlægge den aktionæroverenskomst, som de hidtil har haft.

Bekymring for salg
På generalforsamlingen udtrykte Tage Bojsen-Møller fra Dansk Aktionærforening bekymring for, om det vil betyde, at B&O dermed lettere kan blive solgt til en stor, udenlandsk køber.

Men bestyrelsesformand Jørgen Worning afviser, at det er tanken bag, og fastslår, at med de tidligere A- og B-aktier var situationen slet ikke til fordel for de små aktionærer - i relation til snak om et salg af koncernen:

»A-aktionærerne kunne i den tidligere struktur sælge virksomheden hen over hovedet på B-aktionærerne, som ville blive mødt med et indløsningstilbud. Det er nu op til B-aktionærerne at bestemme fremtiden,« mener Jørgen Worning...

BRANCHENYT
Læs også