Vismand: Gem krudt til næste vækstpakke

Regeringen har lempet finanspolitikken så meget, at der ikke er plads til en stor vækstpakke i år. Den økonomiske krise kan blive så lang og dyb, at politikerne skal præstere en endnu større vækstpakke i 2010 og 2011.

Arkivfoto Victor Grønbech

Det siger overvismand Peter Birch Sørensen til Ritzau. Regeringen har lempet finanspolitikken med 1,6 procent eller 29 milliarder kroner i en ekspansiv finanslov, skattelettelser i år, fremrykket offentlige investeringer og gjort det muligt at hæve Den Særlige Pensionsopsparing. Det viser en opgørelse fra den borgerlige tænketank, Cepos. Socialdemokraterne vil oveni bruge 36 milliarder kroner til en vækstpakke, men det er der ikke plads til i økonomien, mener overvismanden.

- Den nedtur, som vi står overfor, er af hidtil uset styrke. Vi har ikke set noget lignende siden 1930erne. Derfor må vi være forberedt på, at den kan blive meget langvarig. Hvilket vil sige, at der kan blive et endnu større behov for lempelser i 2010 og 2011, end det behov der er nu, hvor der trods alt stadig er en lav ledighed set historisk. Så hvis man fyrer alt krudtet af nu, så skaber man så stort et underskud på statsfinanserne, at man dårligt har råd til at lempe mærkbart senere hen, hvor der kan blive meget mere behov for det, siger Peter Birch Sørensen...

BRANCHENYT
Læs også