Lean er bedre end sit rygte

Når to af tre forsøg på at indføre ledelsesmetoden Lean i virksomhederne ender i fiasko, er det ledelsens skyld, mener professor.

Lean er blevet en udskældt ledelsesmetode, fordi forsøg på at implementere metoden slår fejl i 70 pct. af tilfældene, viser undersøgelser.

Nu tager professor i strategi og forretningsudvikling Anders Drejer fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, Lean-principperne i forsvar: Det er ikke Lean, den er gal med, men ledelserne, mener Anders Drejer.

Ikke bare private, men også offentlige virksomheder forsøger sig i disse år med Lean-metoden, som blev kendt fra Toyota-fabrikkerne i Japan, hvor man havde stor succes med at reducere spild og optimere processer.

»I virkeligheden er det ikke Lean, der er noget galt med, men ledelserne, der ikke forstår at overføre Lean-principperne til den konkrete virksomhed eller institution. Lean-punkterne bruges hovedløst, uden at der reflekteres over, hvor der er ressourcespild, og hvordan spildet kan elimineres i det konkrete tilfælde,« siger Anders Drejer, som for tiden forsker i danske virksomheders og institutioners implementering af Lean.Offentlige forsøg slår fejl

..

BRANCHENYT
Læs også