Aktier: Medicinalsektoren i søgelyset efter fusion

Formiddagens tab på de internationale aktiemarkeder er reduceret, efter at amerikanske Merck offentliggjorde et opkøbstilbud på Schering-Plough.

Opkøbstilbuddets præmie er på 34 pct. Det er et meget broget billede, som over middag præger C20-indeksets medlemmer. Indekset ligger 0,1 pct. lavere i 212,87.

- Opkøbet af Schering-Plough sparker for alvor gang i branchens konsolidering. Lundbeck kan være et opkøbsemne, men det kræver jo, at Lundbeckfonden er interesseret. Novo Nordisk anser jeg derimod ikke som et muligt emne, vurderer aktieanalytiker Rune Majlund Dahl fra Sydbank over for RB-Børsen.

Lundbeck-aktien falder 1,5 pct. til kurs 98,75, mens Novo Nordisk stiger 0,8 pct. til kurs 260. Det europæiske medicinalindeks fik et solidt løft af opkøbsnyheden, og det ligger knap 4 pct. højere.

Danske Bank stiger 2,4 pct. til 34,3, mens Nordea ligger 0,4 pct. højere i kurs 25,9. Svenske Swedbank ligger 12 pct. højere, efter at Folksam, Svensk Exportkredit og en unavngiven bank overtager 90 mio. Swedbankaktier, hvilket skyldes en manglende indfrielse af et lån. Folksam bliver største aktionær i Swedbank med en andel på 14,6 pct. Den britiske storbank Lloyd har i weekenden fået endnu et indskud fra staten, som derved har øget sin andel til 65-77 pct. fra 43 pct. Det skriver de britiske medier. Lloyd-aktien ligger 9,0 pct. lavere.

Danske Bank har fået en sikkerhedsstillelse for i omegnen af 200 mio. dollar fra amerikanske AIG, som har fået støtte af den amerikanske stat. Sikkerhedsstillelsen sker i forbindelse med en forsikringsaftale, som Danske Bank har tegnet. Handelsbanken hæver sin anbefaling på Danske Bank til "akkumuler" fra "reducer".

DSV ligger 2,4 pct. lavere i kurs 117. Transportkoncernen fik nyt fra den schweiziske konkurrent Kuehne + Nagel, som har købt det norske transport- og logistikselskab J. Martens, som har fokus på oliesektoren. Det norske selskab havde i 2008 en omsætning på 1,3 mia. nkr. og 260 medarbejdere.

Novozymes stiger 1,7 pct. til kurs 398,5. Konkurrencen om det voksende indiske enzymmarked intensiveres, og Novozymes oplever en markant optrapning med kraftigt pres på priser fra ærkerivalen Genencor, som er ejet af Danisco. Det forklarer Novozymes' topchef for region South Asia, G. S. Krishnan til RB-Børsen under et besøg i regionshovedkvarteret i Bangalore, Indien. Danisco-aktien falder 2,9 pct. til kurs 148,5.

Cementgiganten Holcim, som er kunde hos FLSmidth, har fået sat sin Baa1-kreditrating under opsyn hos Moodys, hvilket sker med henblik på en mulig nedrevidering. Det skyldes Holcims gældspost samt de faldende indtjeningsmarginaler i branchen. Holcim falder 1,5 pct. FLSmidth falder 3,3 pct. til kurs 117.

Der er store fald hos sidepapirerne: Neurosearch falder 3,9 pct. lavere i kurs 62,5. Nordea gentager mandag morgen sin købsanbefaling på Neurosearch-aktien, hvilket skyldes potentialet i biotekselskabets pipeline. Nordea hæver sin anbefaling på ejendomsaktien Nordicom til "hold" fra "stærkt sælg". Nordicom falder 5,7 pct. til krus 50 efter fredagens nedtur på godt 20 pct. efter årsregnskabet. Bryggeriet Royal Unibrew falder 5,1 pct. til kurs 46,5 efter fredagens dyk på godt 17 pct.

BRANCHENYT
Læs også