Aktier: Positiv USA-åbning efter gigantopkøb

De amerikanske aktiemarkeder er mandag åbnet i positivt terræn, efter medicinalbranchen er i fokus med et gigantopkøb, idet Merck opkøber konkurrenten Schering-Plough.

Den positive stemning kommer til trods for en ny prognose fra Verdensbanken, som forudser et globalt fald i BNP-væksten i 2009. Derudover har milliardæren Warren Buffet udtalt, at den amerikanske økonomi er faldet ud over en klippe.

Det amerikanske Dow Jones Industrial indeks åbner 1,2 pct. højere i 6.706. Det teknologitunge Nasdaq-indeks åbner 1,6 pct. højere i 1315.

- De økonomiske indikatorer er fortsat meget svage og de dårlige nyheder fortsætter med at strømme ind, siger porteføljemanager Andreas Nigg hos finanshuset Vontobel Asset Management til Bloomberg News. Aktiemarkederne har en masse vægte på sine skuldre for tiden, bemærker porteføljemanageren.

De to amerikanske medicinalgiganter Merck og Schering-Plough er ved at fusionere. Merck tilbyder at købe Schering-Plough for 41 mia. dollar i aktier og kontanter. Markedsværdien af Schering-Plough var fredag godt 28 mia. dollar. Der er tale om en præmie på 44 pct. i forhold til den gennemsnitlige kurs på Schering-Plough de seneste 30 handelsdage. Aktierne i Merck åbner 8,3 pct. lavere i 20,8 dollar, mens aktierne i Schering-Plough åbner 18,3 pct. højere i 20,9 dollar.

Dramaet om biotekselskabet Genentech kører fortsat, idet det schweiziske medicinalselskab Roche desperat prøver at overtage selskabet. Roche sidder i forvejen på 56 pct. af aktierne i Genentech og har i flere omgange forsøgt at overtage de resterende 44 pct. Fredag løftede Roche det tidligere afviste bud med 7,5 pct. til 93 dollar pr. aktie eller samlet set 45,7 mia. dollar. Genentech, der står bag verdens to bedst sælgende antistoffer, Avastin og Rituxan, har tidligere meldt ud, at selskabet er 112 dollar værd pr. aktie. Aktierne i Genentech åbner mandag 0,8 pct. lavere i 90,2 dollar.

Internethandelshuset Amazon.com åbner 3,1 pct. højere i 63,6 dollar, efter at finanshuset Piper Jaffray har hævet sin anbefaling på aktien til "køb" fra "neutral".

BRANCHENYT
Læs også