Mød USA's første nationale it-direktør

Vivek Kundra blev i sidste uge udnævnt til CIO for hele USA. Men hvem er han, og hvad vil hans udnævnelse betyde for den amerikanske regerings retning for og anvendelse af it?

Computerworld News Service: Som national it-direktør vil Vivek Kundra stå i spidsen for et it-budget på 419 milliarder kroner og administrere den indbyrdes kompatibilitet af it mellem de forskellige offentlige instanser.

Vivek Kundra fortalte under en pressekonference, at han vil undersøge, hvordan USA's føderale stat kan forbedre sine it-investeringer og gøre mere information tilgængelig for borgerne gennem internettet. Han har hidtil opnået begge dele som teknologidirektør for USA's hovedstad.

Washington, DC har i årevis været førende inden for en intelligent udnyttelse af it med en stribe stærke teknologidirektører. Under Suzanne Pecks ledelse (CTO i Washington, DC før Kundra, red.) var USA's hovedstad blandt de første både til at bruge SOA til at rationalisere udviklingen af software, til at udnytte XML til at åbne driftsdata fra regeringen til brug i mashups samt til at udrulle den nyeste trådløse teknologi blandt andet til brug inden for offentlig sikkerhed.

Vivek Kundra blev CTO for Washington, DC i 2006 og gjorde hurtigt sit eget innovative fokus klart.

Vivek Kundra har som teknologidirektør for USA's hovedstad fremhævet, hvad han kalder en aktiemarkedstilgang til it-projektledelse samt brugen af forbrugerteknologi i erhvervslivet. Begge disse tilgange kan spores tilbage til den samme åbenbaring:

At den it, som brugere benytter sig af på arbejde, ofte er klodset, sammenlignet med hvad de bruger i deres fritid, selvom forbruger-it ofte er billigere eller endda gratis.

"Af en eller anden mærkelig årsag, som jeg ikke forstår, så er den måde vi organiserer os på i vores arbejdsliv meget mindre fleksibel, end hvad vi gør i vores private liv," fortæller han InfoWorld.

"Hvorfor ikke udnytte forbruger-it på arbejdet?" Som Washington, DC's teknologidirektør ansatte Vivek Kundra et hold af analytikere til at overvåge projekter på daglig basis - i stil med hvad finansanalytikere gør. Mindre projekter blev slået sammen i en slags grupper af relaterede tiltag, og hurtigt blev det tydeligt, hvad der var succeser, og hvad der var fiaskoer.

Eksempelvis opdagede analytikerne, at et projekt om udvikling af et enterprise content management-system ikke rigtigt havde gjort fremskridt i dets tre år og var desuden ført an af projektledere, der havde haft fire forudgående fiaskoer.

"Det havde ingen fremtid. Så jeg besluttede at 'sælge' aktien - jeg lukkede ned for projektet - og investerede pengene herfra i noget andet," husker Vivek Kundra.

I dette tilfælde omdirigerede han pengene til mobile computere til politibiler.

Aktie-metaforen gav mening for de mere forretningsorienterede ledere i Washington, DC, men Kundra indrømmer, at han havde besvær med at sælge idéen til de fleste ansatte og til de 87 ledere af de offentlige instanser, som hans hold servicerede.

"Det var lærerigt," bemærker han tørt.

Det var resultaterne, der til sidst solgte konceptet: Lavere omkostninger på grund af færre fejlinvesteringer.

Aktiemarkedstilgangen erstattede også den traditionelle tilgang til projektledelse, hvor man skaber specifikationer og regelmæssigt laver en subjektiv vurdering af fremgangen i hvert projekt.

"Jeg ønskede en mere data-dreven model - når alt kommer til alt, kan man ikke argumentere mod data. Hvis man i to eller tre kvartaler overskrider sit budget, så kan man ikke undgå at være sårbar," fortæller Vivek Kundra.

"Folk foretager ikke svære beslutninger sådan uden lige, så man er nødt til at vise dem dataene. Som ledere er det vores ansvar, at sikre at ting ikke mislykkes," tilføjer han.

Og objektive målinger gør denne vurdering nemmere.

For Vivek Kundra er aktiemarkedstilgangen blot en metafor for en metode, der er drevet af konstant analyse.

"Man kan bruge en anden metafor, hvis der er noget, der passer bedre til ens branche," bemærker han.

Men en "ubarmhjertig disciplin" i forhold til dataindsamling og -analyse samt i de efterfølgende ledelsesbeslutninger er helt essentielt for at få succes. Vivek Kundra er ikke udelukkende fokuseret på at luge ud i de dårlige 'aktier'. Han brugte også denne tilgang til at frigøre kapital til innovative satsninger. For eksempel igangsatte han et projekt til at forbedre statslig gennemsigtighed, der fungerer som en kombination af YouTube og Wikipedia.

Alle forespørgsler på offentlige udbud af kontakter for hovedstaden bliver nu skrevet i en wiki på et website, hvor alle tilbud offentliggøres i pdf-format. Også deltagerlister fra offentlige høringer skannes og offentliggøres, ligesom også for eksempel videoer af høringer gør.

Også enhver kommunikation mellem staten og potentielle leverandører til statslige kontrakter offentliggøres. Hvis dette tiltag lykkes, vil ingen længere kunne påstå, at der indgås aftaler bag lukkede dører," påpeger han.

"Det er svært at finde den innovative løsning inden for et stramt budget," bemærker Kundra, og derfor var han så fokuseret på at skabe en aktiemarkedslignende effektivitet i arbejdet at sortere ud i de uøkonomiske projekter og få identificeret de stærke projekter.

Takket være besparelser opnået ved denne tilgang, lykkedes det ham at oprette et forsknings- og udviklingslaboratorium til at teste nye idéer.

Vivek Kundras to yndlingsområder er den næste generation af mobile enheder - "Jeg tror, at iPhone er fremtiden for integreret tale, data og video" - og web 2.0-teknologier. Og der har vi så årsagen til tiltag, som udnytter wikier og YouTube.

Oversat af Thomas Bøndergaard

BRANCHENYT
Læs også