Aktier: Moderat fremgang i C20

Mandagens handel i C20-indekset var yderst volatil, og der var for de enkelte aktier i indekset tale om store udsving, hvor flere aktier lukkede med store stigninger og store kursfald.

C20-indekset lukkede 0,6 pct. højere i 214,37. Medicinalsektoren fik nyt, idet amerikanske Merck offentliggjorde et opkøbstilbud på Schering-Plough. Også uden for C20-indekset var det de store kursudsving, som kendetegnede mandagens aktiehandel.

- Opkøbet af Schering-Plough har for alvor sparket gang i branchens konsolidering. Lundbeck kan være et opkøbsemne, men det kræver jo, at Lundbeckfonden er interesseret. Novo Nordisk anser jeg derimod ikke som et muligt emne, vurderede aktieanalytiker Rune Majlund Dahl fra Sydbank over for RB-Børsen.

Lundbeck-aktien lukkede 2,5 pct. lavere i kurs 97,7, mens Novo Nordisk steg 0,4 pct. til kurs 259.

Danske Bank lukkede 0,9 pct. højere i kurs 33,8, mens Nordea lukkede hele 5 pct. højere i kurs 27,1. Svenske Swedbank steg med over 10 pct., efter at Folksam, Svensk Exportkredit og en unavngiven bank overtog 90 mio. aktier i banken, hvilket skyldtes en manglende indfrielse af et lån. Folksam bliver største aktionær i Swedbank med en andel på 14,6 pct. Danske Bank har fået en sikkerhedsstillelse for i omegnen af 200 mio. dollar fra amerikanske AIG, som har fået støtte af den amerikanske stat. Sikkerhedsstillelsen er sket i forbindelse med en forsikringsaftale, som Danske Bank har tegnet. Handelsbanken hævede mandag sin anbefaling på Danske Bank til "akkumuler" fra "reducer".

DSV lukkede 2,6 pct. lavere i kurs 116,8. Transportkoncernen fik nyt fra den schweiziske konkurrent Kuehne + Nagel, som har købt det norske transport- og logistikselskab J. Martens, som har fokus på oliesektoren. Det norske selskab havde i 2008 en omsætning på 1,3 mia. nkr. og 260 medarbejdere.

Novozymes steg 2 pct. til kurs 400. Konkurrencen om det voksende indiske enzymmarked er blevet intensiveret, og Novozymes oplever en markant optrapning med kraftigt pres på priser fra ærkerivalen Genencor, som er ejet af Danisco. Det forklarede Novozymes' topchef for region South Asia, G. S. Krishnan til RB-Børsen under et besøg i regionshovedkvarteret i Bangalore, Indien. Danisco-aktien lukkede 2,8 pct. lavere i kurs 148,8.

Cementgiganten Holcim, som er kunde hos FLSmidth, har fået sat sin Baa1-kreditrating under opsyn hos Moody's, hvilket sker med henblik på en mulig nedrevidering. Det skyldes Holcims gældspost samt de faldende indtjeningsmarginaler i branchen. FLSmidth lukkede 3,5 pct. lavere i kurs 116,8.

Der var også store udsving hos sidepapirerne, hvor Neurosearch lukkede 3,1 pct. lavere i kurs 63. Nordea gentog mandag morgen sin købsanbefaling på Neurosearch-aktien, hvilket skyldtes potentialet i biotekselskabets pipeline. Bryggeriet Royal Unibrew lukkede 8,2 pct. lavere i kurs 45 efter fredagens dyk på godt 17 pct.

BRANCHENYT
Læs også