Eksporten stækket af svenskerdyk

Kursdyk på svenske kroner presser danske eksportvirksomheder. Danske virksomheder risikerer at tabe markedsandele.

Foto: Sveriges Riksbank Foto: Sveriges Riksbank

Den svenske krones styrtdyk lægger et massivt pres på særligt små og mellemstore danske eksportvirksomheder.

»Det har stor betydning for vores medlemsvirksomheder. De små virksomheder har en stor del af eksporten på nærmarkeder, så det gør ondt, når konkurrenceforholdet mellem danske og svenske varer ændres markant på grund af kraftige kursfald,« siger Søren Nicolaisen, cheføkonom i Håndværksrådet.

Den svenske krone er faldet ca. 20 pct. siden sommer.

Efter Tyskland er Sverige det største eksportmarked for danske virksomheder. Vareeksporten til Sverige udgjorde i 2008 ca. 57,5 mia. kr.

Særligt salget af danske varer direkte til svenske forbrugere er alvorligt ramt.

»Det rammer danske virksomheder direkte på bundlinjen. Har de svenske forbrugere mulighed for at skifte danske varer ud med indenlandsk producerede varer, slår det hårdt. I de tilfælde bliver danske virksomheder ofte nødt til at følge med den svenske krone ned,« forklarer cheføkonom i Danmarks Eksportråd Jacob Warburg.

Derimod har underleverandører til svenske eksportvirksomheder, der sælger deres varer videre i f.eks. euro, ikke nødvendigvis problemer. Kursdykket kan endda være en fordel for enkelte nicheproducenter, der lever højt på svenske eksportvirksomheders bestillinger.

Mere følsom økonomi

..

BRANCHENYT
Læs også