Aktier: Tabene i Europa reduceret på US detailsalg

De store europæiske indeks ligger ved eftermiddagstid med mindre fald, efter at de i løbet af dagen er svinget mellem små og store tab.

Eftermiddagens amerikanske detailsalgstal gav den globale stemning et løft, efter at tysk industriproduktion og et svagt regnskab fra BMW tidligere havde øget presset på aktierne.

Det britiske FTSE 100 indeks falder 0,3 pct. til 3681, mens det tyske DAX 30 indeks taber 0,8 pct. til 3881. Det franske CAC40 indeks ligger 1,3 pct. lavere i 2644.

De amerikanske detailsalgstal overraskede endnu en gang positivt. Analytikerne havde ventet, at januars positive overraskelse var enlig svale med fremgang. Februars positive overraskelse blev fulgt til dørs med en oprevidering af januar tallene. I februar faldt detailsalget 0,1 pct., hvor analytikerne havde ventet et fald på 0,5 pct. tallene for januar blev oprevideret til en fremgang på 1,8 pct. fra 1,0 pct.

Ved middagstid blev det til rekord fald i den tyske industriproduktion. Den foreløbige opgørelse af industriproduktionen viste et fald på 7,5 pct. i januar i forhold til december, da de faldt 3,9 pct. og dermed blev oprevideret fra et fald på 4,6 pct.

Ved formiddagstid fik investorerne et svagt årsregnskab fra den tyske luksusbilproducent BMW Group, som også havde fremskyndet sit årsregnskab, der var annonceret til næste uge. BMW-aktien dykkede efter præsentationen og lå for en kort bemærkning med fald på 10 pct., hvilket nu er reduceret til minus 1,5 pct. til 22,4 euro. BMWs omsætning faldt 5 pct. til 53,20 mia. euro. Driftsindtjeningen (EBIT) dykkede med 78 pct. til 921 mio. euro. Overskuddet før skat faldt 91 pct. til 351 mio. euro. Tallene ligger betydeligt under analytikernes forventninger. Ved lejligheden afviser BMW rygterne om, at koncernen skulle være interesseret i at købe en andel i General Motors tyske mærke Obel.

Det blev også til et skuffende regnskab fra gødningsgiganten K+S, som er medlem i det tyske Dax30-indeks. K+S-aktien smider 6,8 pct. til 31,6 euro. K+S skuffer med en omsætningsvækst på 43 pct. til 4,8 mia. euro i 2008, hvor Bloomberg News havde et analytikerestimat på 5,1 mia. euro. Lidt mindre blev skuffelse i driftsindtjeningen med en EBIT på 1,34 mia. euro i 2008. K+S ser fald i både omsætningen og indtjeningen i 2009, og faldet i omsætningen ventes at blive "betydeligt", dog ventes prisstigninger at mindske effekten på bundlinjen. I 2010 ventes omsætningen at stige igen.

Air France-KLM, som er Europas største luftfartsselskab, vil sandsynligvis bestille 100 nye langdistancefly fra Airbus og Boeing ved udgangen af i år. Det oplyser flyselskabet. Air France-KLM-aktien falder 2,6 pct. til 6,85 euro.

Franske Carrefour, som er Europas største detailvarekoncern, er kommet med årsregnskab, hvor detailgiganten lancerede tiltag, som skal afbøde for effekten fra afmatningen i økonomien. Carrefour vil øge prisreduktionerne og mindske omkostningerne. Carrefour stiger 3,5 pct. til 25,5 euro i det sure marked. Selv 2008-tallene var ellers under analytikernes forventninger.

BRANCHENYT
Læs også