Rusland konfiskerer Telenors aktier

Konflikten mellem det norske teleselskab Telenor og Rusland er nu eskaleret. De russiske myndigheder har i dag taget Telenors aktier i det russiske selskab Vimpelcom.

Foto: Telenor

Nyhedstjenesten Reuters skriver, at Telenors aktier i det russiske mobilselskab Vimpelcom er blevet konfiskeret af de russiske myndigheder. Telenor, der ejer danske Sonofon og Cybercity, har 29,9 procent af aktierne i Vimpelcom, der er Ruslands næststørste mobilselskab.

Konfiskeringen sker på baggrund af, at en sibirisk domstol i sidste måned dømte Telenor til at betale en erstatning på 10 milliarder danske kroner til det russiske selskab Farimex.

Farimex mener, at Telenor har forsinket Vimpelcoms indtræden på det ukrainske marked. Farimex har ejet en mindre aktiepost i Vimpelcom. Telenor mener, at Farimex er knyttet til en anden storaktionær i Vimpelcom nemlig den russiske Alfa Group.

Russisk hævn
Alfa Group er ejet af den russiske milliardær Mikhail Fridman, der tidligere har været i juridisk slagsmål med Telenor i USA.

Her dømte en amerikansk ret til fordel for Telenor efter, der var opstået uenigheder mellem Telenor og Alfa Group omkring deres ukrainske joint venture selskab Kvyistar.

"Det her er en eskalation på forsøget i at stjæle vores Vimpelcom aktier med de russiske domstoles hjælp," udtaler Jan Edvard Thygesen, vicedirektør i Telenor til Reuters.

"Det er ikke længere en kamp mellem to aktionærer. Sagen har nået en karakter, hvor ulovlige handlinger støttet af russiske domstole påvirker Telenors aktionærer og skader Ruslands omdømme."

Telenor har nægtet at betale erstatning til Farimex, ligesom man har appelleret dommen. Telenor agtede at forsætte i Rusland på trods af dommen. Telenors aktier dykkede 6,9 procent torsdag morgen.

BRANCHENYT
Læs også