Obligationer: Rentefald blev udbygget

Torsdagens obligationer: Rentefald blev udbygget


Det danske obligationsmarked endte torsdag med kursstigninger og rentefald. Udviklingen blev grundlagt i torsdagens første handel og udbygget i løbet af dagen. Det blev til en rentesænkning i Schweiz samt en række supplerende tiltag fra den schweiziske centralbank.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2019, lukkede torsdag 0,83 point højere i kurs 103,27 med en effektiv rente på 3,62 pct. Blandt realkreditobligationerne endte 4-35'erne 0,40 point højere i kurs 91,85 med en effektiv rente på 4,91 pct.

- Det endte torsdag med europæiske rentefald efter uensartede begivenheder. Den schweiziske centralbank sænkede renten samt intervenerede i markedet, hvilket affødte betydelige udsving i valutamarkedet. Torsdagens amerikanske detailsalg var stærkere end ventet, men det havde ikke den store effekt på obligationsmarkedet, udtalte senioranalytiker Anders Matzen fra Nordea til RB-Børsen. Senioranalytikeren bemærkede, at ECB's månedsrapport i store træk blev kendt i sidste uge, da ECB sænkede sine vækstskøn.

Den Europæiske Centralbank offentliggjorde torsdag sin månedsrapport for marts. Centralbanken ser en vending i verdensøkonomien i 2010, mens det for 2009 fortsat ser meget svagt ud, idet økonomien i år i eurozonen ventes at skrumpe med 2,2-3,2 pct. I 2010 ventes en vækst på mellem minus 0,7 og fremgang på 0,7 pct. i eurozonen.

Ved 14-tiden sænkede den schweiziske centralbank den ledende rente - 3 måenders ibormålet - til 0,25 pct., hvilket var ventet. Den schweiziske centralbank kører ikke med en styringsrente, men med et interval for liborrenten. Samtidig annoncerede centralbanken flere tiltag, som skal svække den schweiziske franc. Centralbanken vil øge likviditeten, opkøbe privat udstedte obligationer, og så har centralbanken allerede været i markedet med opkøb af euro og dollar.

De amerikanske detailsalgstal overraskede endnu en gang positivt. Analytikerne havde ventet, at januars positive overraskelse var en enlig svale med fremgang. Februars positive overraskelse blev fulgt til dørs med en oprevidering af januartallene. I februar faldt detailsalget 0,1 pct., hvor analytikerne havde ventet et fald på 0,5 pct., tallene for januar blev oprevideret til en fremgang på 1,8 pct. fra 1,0 pct.

Investorerne fik de ugentlige arbejdsløshedstal fra USA, hvilket blev til en lille skuffelse. De ugentlige ansøgninger til understøttelse steg til 654.000 fra 645.000. Analytikerne havde ventet et marginalt fald til 644.000.

BRANCHENYT
Læs også