Krisetider: 1920'erne om igen

I 1922 krakkede Skandinaviens største bank, Landmandsbanken, som i dag hedder Danske Bank. Der er mange lighedspunkter mellem datidens og den nuværende finanskrise.

Danske Bank (som dengang hed Landmandsbanken) krakkede i 1922. I venstre del af billedkollagen er Nationalbankens bude på vej over gaden med penge til Landmandsbankens tomme kasse. Til højre Danske Banks nuværende topchef, Peter Straarup. Foto: Lars Krabbe & Polfoto, Kollage: Mattias Grøndal Foto: Lars Krabbe & Polfoto, Kollage: Mattias Grøndal

Den økonomiske nedsmeltning bliver kaldt 100 års-krisen, men vi har før oplevet en finanskrise udradere banker på stribe.

Det er mindre end 100 år siden, at Første Verdenskrigs afslutning førte til en alvorlig finanskrise. Krigens buldrende højkonjunktur blev afløst af en økonomisk nedtur, som ramte mere end 80 banker så hårdt, at de måtte lukkes, rekonstrueres eller have tilført ny kapital.

Blandt dem var Danske Bank, som dengang hed Landmandsbanken. Den overlevede udelukkende, fordi den som Skandinaviens største bank var for stor til, at politikerne kunne lade den falde. Staten spændte et sikkerhedsnet ud i form af en statsgaranti og kapitaltilførsler i stor skala.

Det grundlagde den konservative kreditpolitik og påpasselige virksomhedsdrift, som har kendetegnet Danske Bank helt indtil den nuværende krise, vurderer historikeren Søren Mørch...

BRANCHENYT
Læs også