Arvinger risikerer at ende i gældsklemme

De efterladte risikerer i værste fald at hænge på hele gælden i dødsboet, hvis de tager nogle af den dødes ejendele med hjem.

Foto: Jesper Kristensen Foto: Jesper Kristensen

Mange familier har for længst fordelt værdierne. Storebror skal arve maleriet over sofaen, lillesøster spisestellet og sølvtøjet, og barnebarnet skal overtage bilen. Men det kan koste dyrt at fordele den slags på forhånd.

Hvis dødsboet viser sig at være insolvent, risikerer den, der har fjernet noget fra det, at hænge på hele regningen. Sådan lyder advarslen fra professor Rasmus Feldthusen, Københavns Universitets juridiske fakultet.

»Har du fjernet noget af værdi fra boet og ikke leverer det eller værdien af det tilbage, så risikerer du at hæfte for boets samlede gæld. Du hæfter altså ikke blot for maleriet til 10.000 kr., men for hele den gæld, der er tilbage i boet, når det er gjort op,« siger Rasmus Feldthusen.

Det er sjældent, at kreditorerne fra banker og realkreditselskaber kræver det.

Men de har muligheden.

»Derfor er det en god idé at lade være med at dele selve arven, før man har en relativt sikker idé om, at det her bo er solvent. Et-to år kan synes som lang tid at vente, men da en arv alligevel for de fleste kommer som en appelsin i turbanen, bør det være muligt at vente,« anbefaler arveforskeren.

Han siger, at hvis boet fra starten ser ud til at være solvent, kan man godt dele det indbo, der ikke har den store værdi. Man skal bare være forberedt på at kunne blive tvunget til at levere det tilbage, hvis kreditorerne kræver det.

Lån kræves tilbage

..

BRANCHENYT
Læs også