Storudsalg af aktier

På blot et år har kursfald og tvangssalg kostet en halvering af pensionsselskabernes aktieandel.

Foto: Colourbox

De elendige aktiemarkeder tvinger bankerne til udsalg af aktier. I 2008 blev aktieandelen for pensionsselskaber og tværgående pensionskasser halveret til 15 pct. for sektoren. Siden har faldende kurser og salg nedbragt aktieformuen yderligere.

Nu er andelen mange steder så lav, at selskaberne ikke vil kunne ride med på en hurtig aktieoptur, når og hvis markedet for alvor vender

»Mange selskaber lå ved årets udgang med en aktieandel omkring 5-7 pct. Den er flere steder nede på 2-3 pct. nu. Det gør det vanvittigt svært for selskaberne at følge med op igen, når aktiemarkedet engang vender,« siger direktør Jesper Kirstein, der ejer det uafhængige rådgivningsfirma Kirstein Finansrådgivning. Han mener, at den nuværende situation reelt kan være gennemsnitsrentemiljøets svanesang.

»Hvordan i alverden skal selskaberne kunne generere det afkast, de er nødt til at generere for at levere det afkast, de har lovet kunderne. Og hvordan skal de kunne opbygge deres reserver igen med så lave aktieniveauer. Mange af kunderne har et løfte om en ydelse på 4,5 pct. om året. Det er svært at levere med obligationer alene,« pointerer Jesper Kirstein.

Aktier valgt fra
Direktør Finn Rasmussen, Mercer Pensionsrådgivning, konstaterer, at det under krisen har været en god idé ikke at have mange aktier.

»Men når det vender, kan selskaber med få aktier ikke lige komme med i et snuptag. Og de skal kunne modstå ganske store aktiekursfald, før de øger aktieandelen. Derfor kan et selskab med få aktier få svært ved at komme med på opturen,« siger Finn Rasmussen.

PFA Pensions direktør for Økonomi & Risikostyring, Anne Broeng, siger, at PFA ikke mener, at aktier er værd at eje lige nu. Derfor er de valgt fra til fordel for eksempelvis kreditobligationer.

»Vores andel af børsnoterede danske og udenlandske aktier var ved årsskiftet nede på 3,8 pct. Vi tror ikke, at aktier i den kommende periode vil give et afkast, der modsvarer risikoen for tab. Vi er i begyndelsen af en dyb finansiel krise, og det er svært at se, om aktier er prissat rigtigt,« siger Anne Broeng.

Hun mener derfor heller ikke, at PFA's få aktier vil gøre det sværere for selskabet end for selskaber med en højere aktieandel at udnytte senere aktiekursstigninger.

Kreditobligationer
AP Pension har foreløbig en aktieandel på godt 10 pct., men også her satser man på kreditobligationer.

»Vi har ”vekslet” aktier til high yield obligationer, som vi tror vil stige ligeså hurtigt som aktier, men som vil være en bedre investering, hvis aktier ikke stiger, fordi de giver en rentekupon,« siger direktør Søren Dal Thomsen.

Jesper Kirstein er ikke uenig i, at kreditobligationer er interessante lige nu:

»Men det er ikke en erstatning for aktier,« siger han.

Topdanmark har sin højeste aktieandel i Topdanmark I med lave garantier, nemlig 15 pct. Selskabet har på grund af de svingende markeder ikke øget aktieandelen, men muligheden er åben.

»De, der har aktier, er mere med på en optur end dem, der ikke har, og ligeledes er dem med relativt mange aktier også mere med på en optur end dem med relativt få,« siger kommunikationschef Jens Langergaard, Topdanmark.

BRANCHENYT
Læs også