Advarsel mod nye toplevel-domæner

FN advarer i kontante vendinger mod nye planer om at udbyde toplevel-domæner som .cocacola og .siemens.

Pressefoto

Den planlagte lancering af en stribe helt nye topdomæner vil kunne udløse voldsom ballade og fejder om retten til varemærker.

Desuden vil de nye toplevel-domæner kunne forvirre forbrugerne, underminere tilliden til hele systemet og åbne en ladeport for de såkaldte 'cybersquatters', der er domæne-registratorer, som er godt uldne i kanten.

Sådan lyder den dystre advarsel fra FN til internettets styre-organ, ICANN, skriver Financial Times.

Advarslen kommer, fordi ICANN planlægger at give grønt lys for, at virksomheder eller organisationer kan oprette deres eget toplevel-domæne, som i givet fald altså vil kunne konkurrere direkte med de i dag i alt 21 toplevel-domæner, der tæller .com og .net.

FN frygter, at planerne vil bane vejen for hundredevis af toplevel-domæner som eksempelvis .cocacola, .shell,
.danida og lignende.

Hvert nyt toplevel-domæne vil være en mulighed for cybersquatterne til at oprette nye webadresser i håbet om, at de kan lokke uanende netbrugere over til sig eller sælge webadressen videre.

Oprettelsen af nye domæner kan i stor udstrækning gøres automatisk, og det det vil gøre det nærmest uoverkommeligt at overvåge systemet for de virksomheder og organisationer, der ejer rettighederne til varemærkerne, mener FN, der har gjort indsigelse via Wipo, The World Intellectual Property Organisation.

En række store danske virksomheder har tidligere over for Computerworld blankt afvist at være interesserede i muligheden for at oprette egne toplevel-domæner, der ventes at komme til at koste betydelige summer.

I dag er toplevel-domænerne begrænset til at ende på relativt få ord som .com, .net, .org samt de forskellige landekoder som .dk, .uk og så videre.

BRANCHENYT
Læs også