Aktier: Markante stigninger i banker, FLS og NKT

Morgenstundes positive stemning er udbygget i løbet af formiddagen, og især bankerne stiger kraftigt.

Banksektoren er kommet godt fra start, efter engelske Barclays har meddelt, at banken er begyndt 2009 godt. Nyheden kommer i fodsporene på en række andre store banker og flere tilmed ikke har brug for statslig hjælp. C20 ligger 0,9 pct. højere i 226,08.

Den europæiske banksektor har fået en serie gode nyheder, hvilket danner grundlaget for en fortsat positiv stemning. Den britiske storbank Barclays er begyndt 2009 godt og ligger over middag godt 20 pct. højere. Dermed følger Barclays i fodsporene på amerikanske Bank of America og Citigroup samt schweiziske UBS og Credit Suisse. Ifølge skriverier hos en række internationale mediebureauer arbejder Barclays på frasalg, hvilket skal give kapital og sikre, at Barclays ikke får behov for hjælp fra statens tilbud med garanti af dårlige udlån. Både Deutsche Bank og HSBC meddelte, at de ikke har behov for statslig hjælp, hvilket understøtter stemningen. Nordea som fredag lukkede lavere grundet aktieemissionen, stiger 7,1 pct. til 29,8 kr., mens Danske Bank løftes 4,8 pct. til 44 kr.

A.P. Møller Mærsk's B-aktie bliver stadig presset over middag efter flere negative meldinger. Jyllands-Posten skriver, at giganten kan få behov for at gå i markedet efter kapital. Avisen skriver, at koncernen er presset af finanskrisen, og analytikere har fokus på APM's likviditet, som er ved at blive anstreng. Yderligere ser analytikerne risiko for, at APM's overskud i 2009 næsten kan blive halveret til 8-10 mia. kr. i 2009. fra 17 mia. kr. Deutsche Bank indleder sin dækning af APM-aktien med en salgsanbefaling, og giver selskabets B-aktie et kursmål på 19.940 kr. A.P. Møller - Mærsk falder 3 pct. til 23.300 kr.

Selv om ingeniørkoncernen FLSmidth i dag fremstår som en helstøbt forretning, så kan der fortsat blive tale om tilkøb inden for visse teknologier og markeder. Det vurderer koncernchefen i FLSmidth, Jørgen Huno Rasmussen, i det skriftlige materiale, som blev udleveret til FLSmidths kapitalmarkedsdag i London mandag. FLS oplever solid medgang over middag, og stiger 8,2 pct. til 135,5 kr.

- Vi har dog øje for, hvad vi ikke vil. Vi er ikke interesserede i at udvide hverken "up eller down stream" indenfor mineraler, men bliver inden for komplette anlæg, udtaler han. Koncernchefen påpeger endvidere, at materialehåndtering er et særlig interessant område, fordi alle produktionsprocesser - inden for både cement og mineraler - begynder med at flytte store mængder "råmateriale".

Flere andre aktier i det danske C20-indeks klarer sig også godt mandag, selv uden de store selskabsspecifikke nyheder. NKT, som blev banket solidt tilbage efter regnskabet for 2008, har genvundet meget af det tabte, og aktien ligger over middag med en stigning på 8 pct. til kurs 94,5 kr. Også Carlsberg ligger godt til med en stigning på 4,3 pct. til 217,5 kr., mens transportkoncernen DSV løftes 4,4 pct. til 45,1 kr.

SAS falder 76,3 pct. over middag til kurs 3,99, efter at aktien mandag handles eksklusiv tegningsretter til aktieemissionen. Ifølge Bloomberg News er fredagens teoretiske lukkekurs for SAS-aktien 2,7436 kr. Så samlet er det solid fremgang, som præger SAS-aktien.

BRANCHENYT
Læs også