Aktier: Bankerne skyder Europa til vejrs

Aktierne oplever fortsat solid medgang. Bankerne er stadig i fokus efter nye positive meldinger fra britiske Barclays.

Tilmed meddelte G20-medlemmerne, at de ville gøre meget for at rydde op i virksomhedernes "giftige aktiver", og det var med til at sætte endnu mere skub på stemningen. Tilmed lød det fra Federal Reserve formanden Ben Bernanke, at der i starten af 2010 kan der være tegn på fremgang for økonomien. Den amerikanske Dow Jones future ligger 55 point højere.

Det britiske FTSE 100 indeks stiger 2,1 pct. til 3830, mens det tyske DAX 30 indeks stiger 1,6 pct. til 4016. Det franske CAC40 indeks ligger 2 pct. højere i 2760.

- Mange tiltag er blevet truffet, og det er et positivt tegn. Vi er i et "Bear-marked", men derfor kan markedet stadig opleve betydelige "rallies", hvilket giver investorerne lidt mere mod på at have aktier i porteføljen. Bankerne vil komme igen, men det vil som sagt tage noget tid, udtalte Justin Urquhart Stewart, direktør for 7 Investment Management til Bloomberg.

Det blev til en serie mere eller mindre politiske meldinger i weekenden. En af Barack Obamas økonomiske rådgiver pointerede, at de nuværende økonomiske problemer er af midlertidig karakter, og samtidig har regeringen annonceret, at der er hjælp på vej til de virksomheder som er presset af "giftige aktiver". G20-landenes finansministre pointerede, at de vil hjælpe, men kom ikke med konkrete forslag. OPEC-landene overraskede ved ikke at sænke produktionsloftet. Den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke ser mulighed for økonomisk fremgang i starten af 2010, udtalte han i CBS's 60 minuts.

Englands tredjestørste långiver, Barclays, meddelte, at banken havde en god start på 2009 og fortsætter med at klare sig godt, eftersom banken forsøger at styrke sin kapital uden at give en aktiepost til regeringen. Barclays sagde også, at banken har overvejet et salg af iShares, en enhed af Barclays Global Investors. Der er dog ikke faldet nogen afgørelse om salg af bankens andre aktiver, meddelte banken i en erklæring mandag. Barclays stiger 18,6 pct. til 87,9 pence.

- De er nødt til at skaffe noget kapital, eftersom verden har ændret sig. Der er rygter i markedet om en salgspris på 4 mia. pund for bankens iShare, hvilket svarer til 60 pct. af Barclays's kursværdi, og tilmed angiver at aktien kan være "latterligt billig", udtalte Simon Maughan, analytiker hos MF Global Securities, der har en "sælg" rating på Barclays-aktien.

UBS stiger 6,4 pct. til 11,5 sfr. Schweizes største bank kan reducere så mange som 5.000 jobs eftersom direktør Oswald Gruebel forsøger at reducere omkostningerne, lyder det fra avisen SonntagsZeitung.

Renault stiger 3,2 pct. til 13,5 euro. Frankrigs andenstørste bilproducentens projekt med Nissan Motor og Bajaj Auto om at bygge en lavprisbil til 2.500 dollar, som skal være klar til salg i 2011, meddelte den indiske partner, som tilmed benægter rygter om forsinkelser. Tilmed har Renaults rumænske bilenhed, Dacia, har modtaget 30.000 ordrer fra tyske kunder i år. Det er 5000 mere end i hele 2008.

Carlsberg-konkurrenten Heineken afviser spekulationerne om, at bryggeriet har planer om en aktieemission og pointerer, at fokus er på nedbringelse af gæld. Tidligere blev det nævnt i et analytikernotat, at en aktieemission hos Heineken kan være på trapperne for at finansiere et virksomhedsopkøb. Talsmand Marielle Brinkman pointerer, at spekulationerne er direkte falske, og opkøb ligger ikke øverst på listen. Heineken stiger 3,4 pct. til 21,1 euro.

Den franske teknologikoncern Altran, som ligger udenfor CAC40-regi, stiger 14,2 pct. til 2,2 euro efter at koncernen afleverede regnskab for andet halvår. Altran meddelte oven på regnskabet, at selskabet fortsat vil have fokus på omkostningsreduktioner.

BRANCHENYT
Læs også